Zoeken
Menu
Nieuwe generatie expansievaten veel duurzamer Bron: Flamco

Flamco is erin geslaagd een kunststof membraan te ontwikkelen voor expansievaten van 2 tot 80 liter. Deze maakt de expansievaten veel duurzamer qua milieuprestaties én levensduur met behoud van hoge kwaliteit. Flamco garandeert een lange levensduur met 15 jaar garantie op de nieuwe Flexcon Premium expansievaten.

Met Flexcon Premium maakt Flamco een duurzaamheidsambitie waar. De fabrikant liet een onafhankelijke LCA (Life Cycle Assessment) maken om de milieu-impact van haar expansievaten te bepalen en te beperken. Met een mondiaal afzetgebied in dit productsegment levert elke milieubesparing grootschalig resultaat op. De LCA toonde aan dat er ondanks de al goede milieuscores nog significante milieuwinst en extra levensduur mogelijk waren.

Schonere kwaliteit

Na grondig onderzoek besloot Flamco het rubber membraan te vervangen door een kunststof membraan van thermoplast polyolefin (TPO). Testen toonden aan dat men met het nieuwe membraan geen concessies hoeft te doen aan de belangrijkste kwaliteitseisen: hoge flexibiliteit en lage doorlaatbaarheid. Bovendien bleken de milieuprestaties beter te zijn dan van het bestaande membraan en is TPO schoner te verbranden of te recyclen tot gelijkwaardige producten dan rubber.

Forse milieubesparingen

Ook in andere opzichten scoort de innovatie hoger. Het nieuwe membraan is veel lichter doordat er tot 50 procent minder materiaal nodig is. Dat scheelt grondstoffen, energie en brandstof (transport) en levert een grote reductie van CO2-uitstoot op. Flamco heeft de levenscyclus van de nieuwe expansievaten zo duurzaam mogelijk gemaakt. Zelfs de verpakkingen en gebruikershandleidingen zijn vernieuwd. Met deze circulaire aanpak zet zij een grote stap naar een kleinere ecologische voetafdruk.

Gefaseerd leverbaar

Medio 2019 zullen de eerste, middelgrote modellen (12 tot 35 liter) over een kunststof membraan beschikken. In een later stadium volgen de kleinere en grotere modellen. De levensduur van het expansievat wordt door het nieuwe membraan veel langer dan van het bestaande expansievat en bespaart dus ook onderhoud. Flamco vertaalt dit voordeel door naar de eindgebruiker door voortaan 15 jaar garantie op het volledige expansievat te bieden. 

Ook interessant