Zoeken
Menu
Weghalen vernauwingen installaties vermindert drukverlies Foto: persbericht Viega

Bij buisleidingsystemen voor verwarmings-, sanitair- én gasinstallaties is het prettig als drukverliezen tot een minimum worden beperkt. Die positieve eigenschap heeft de nieuwe generatie kunststof buisleidingsysteem Smartpress van Viega die het bedrijf onlangs op de Nederlandse markt heeft gebracht.

In de installatiebranche worden frequenter verwarmings- en drinkwaterinstallaties op de etage met kunststof buisleidingsystemen gerealiseerd. Om de vraag van installateurs in deze te beantwoorden heeft Viega het Pexfit Fosta meerlagen buisleidingsysteem, dat al een lange tijd meegaat. “De meerlagen buizen van de rol bieden daarbij als voordeel dat deze zeer snel, veilig en efficiënt zijn te verwerken tot kwalitatief hoogwaardige etage installaties”, legt Viega uit. Het nieuwe systeem, dat recentelijk werd uitgebracht, moet het werk eenvoudiger maken. Volgens de ontwikkelaars kan dat doordat er gebruik wordt gemaakt van “innovatieve fittingen en tal van intelligente systeemonderdelen.” Viega: “Dat wordt gecombineerd met extreem lage drukverliezen en optimale doorstromings-eigenschappen van de fitting. Deze kenmerken zijn te danken aan de bijzonder constructie van de roestvast stalen en bronzen fittingen.”

De toekomst

Bij andere fittingen ontstaan er hoge drukverliezen door vernauwingen van de diameter. Fittingen van kunststof en messing maken namelijk veelvuldig gebruik van steunlichaam met O-ring die in de fitting wordt geschoven die na het persen aan de binnenzijde op het steunlichaam afdicht nadat de buis is afgeschuind, gekalibreerd en ontbraamd. Ook ontstaat er een hoekige en ongunstige stromingsgeometrie met een toename van een stromingsweerstand tot gevolg. “Om de minimaal benodigde stromingsdruk en volumestromen aan het tappunt te kunnen bereiken, moet het leidingnet dan ook groter worden gedimensioneerd.” Dit heeft als nadeel dat de investeringskosten omhoog gaan en er eventuele hygiënische problemen optreden. Lange wachttijden verminderen ook het comfort.

Overbodige O-ring

Viega wil bovenstaande problemen verhelpen met de Viega Smartpress-fittingen die in de maten 16 tot en met 63 millimeter te verkrijgen zijn. Met de fittingen van Viega blijven de vernauwingen van de diameter door het steunlichaam minimaal, laat het bedrijf weten. “Door het ontbreken van O-ringen wordt het ontbramen en kalibreren van de buiseinden bovendien overbodig. Dat bespaart tijd en voorkomt lekkage als gevolg van een verschoven of door een braam beschadigde afdichtring.”  

Wat is Zeta-waarde

Afhankelijk van het type en dimensie, ligt de Zeta-waarde van het Viega-systeem tussen 1 en 4 ligt waar kunststof of messing fittingen van andere meerlagen buisleidingsystemen een Zeta-waarde hebben tussen de 15 en 20. “Dat heeft grote gevolgen voor de drukverliezen in het buisleidingnet: een 90°Viega Smartpress-bocht in de maat 16 mm, heeft bij een gangbare stroomsnelheid van 2,0 m/s een drukverlies van circa 54 mbar. Een messing of kunststof fitting van andere meerlagen buisleidingsystemen met haakse inwendige hoeken en een veel smallere diameter, heeft een drukverlies dat kan oplopen tot 320 mbar en meer.” Met als resultaat dat het drukverlies aanzienlijk minder is.

Persringen

Het systeem dat Viega nu heeft ontwikkeld, is uitgebreid met de bekende persringen. Lastige aansluitingen, zoals in schachten en achter radiatoren, zijn daardoor toch eenvoudig aan te brengen.

Ook interessant