Zoeken
Menu
Persen vervangt lassen bij stalen leidingen Foto: persbericht Viega

Het lassen van dikwandig stalen leidingen is niet de meest veilige klus en neemt vaak veel tijd in beslag. Daarbij valt lassen niet altijd binnen de werkzaamheden van een installateur. De megapress van Viega biedt uitkomst.

Volgens Viega zijn de dikwandig stalen leidingen snel te persen met het systeem. Daarbij gaan de voordelen ook op voor gasinstallaties met de nieuwe Megapress G-fittingen. Die fittingen zijn getest en toegelaten volgens keuringseis K209 van KIWA Gastec voor aardgas LPG, stookolie en dieselbrandstof. Ook oliehoudende perslucht en technische gassen behoren tot de mogelijkheden. “De Megapress G-fittingen van staal 1.0308 met een hoogwaardige zinknikkelcoating zijn met een grote variëteit aan buizen te verwerken: naadloze, gelaste, verzinkte, industrieel gelakte, met epoxyhars gecoate en zwart stalen buizen”, legt Viega uit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal HNBR-afdichtingselement dat zorgt voor de noodzakelijke dichtheid van de persverbinding onder alle omstandigheden. Mocht er een verbinding, om wat voor reden dan ook, niet zijn geperst, maakt de SC-Contur techniek van Viega die duidelijk. “Na het persen zijn de verbindingen betrouwbaar dicht.” Alle fittingen zijn probleemloos te verwerken met de bekende Viega persmachines.

Breed assortiment

Het Megapress G-programma is uitgebreid met meer dan honderd artikelen met een breedteranche van ½ tot en met 2 inch. “Naast bochten en draadovergangen behoren daartoe ook T-stukken, reduceerstukken, flensen, schroefkoppelingen en afsluitdoppen.” Om verwarring te voorkomen, worden de fittingen gemarkeerd met verschillende kleuren. Zo zitten de fittingen voor de Megapress G in een geel zakje en zijn ze geel gemarkeerd. Een extra sticker moet zorgen voor nog meer veiligheid. “Dankzij de persringen kunnen de fittingen ook in kleine ruimtes moeiteloos worden verwerkt.”

Megapress buisleidingsysteem

Om het installateurs makkelijker te maken biedt het bedrijf het Megapress buisleidingsysteem aan. Dit systeem biedt de voordelen van de snelle perstechniek aan voor installaties met dikwandig stalen buizen. “Het volledige programma in de afmetingen 3/8 t/m 4 inch omvat alle relevante installatieonderdelen die nodig zijn voor het aansluiten van radiatoren, stalen buisleidingen in verwarmings- en koelinstallaties en industriële toepassingen, zoals perslucht-, brandblus- en sprinklerinstallaties.”

Ook interessant