Zoeken
Menu
Innovatieve fitting maakt kleinere diameters mogelijk Tekst: Mari van Lieshout - Foto: Viega

In september introduceert Viega een revolutionair kunststof buisleidingsystemen: Viega Smartpress. Het systeem is toepasbaar voor verwarmings-, sanitair- én gasinstallaties. Viega Smartpress is zodanig geoptimaliseerd dat drukverliezen tot een minimum worden beperkt. Die positieve eigenschap wordt bereikt met fittingen zonder dichtelement.

Steeds vaker worden verwarmings- en drinkwaterinstallaties op de etage met kunststof buisleidingsystemen gerealiseerd. Viega biedt hiervoor al sinds lange tijd het Pexfix Fosta meerlagen buisleidingsysteem. De meerlagen buizen van de rol bieden daarbij als voordeel dat deze zeer snel, veilig en efficiënt zijn te verwerken tot kwalitatief hoogwaardige etage-installaties. Het nieuwe systeem Viega Smartpress maakt dit werk dankzij innovatieve fittingen en tal van intelligente systeemonderdelen nog eenvoudiger. Dat wordt gecombineerd met extreem lage drukverliezen en optimale doorstromings-eigenschappen van de fitting. Deze kenmerken zijn te danken aan een innovatieve constructie van de roestvast stalen en bronzen fittingen.

Kleinere diameters

Andere fittingen van kunststof of messing hebben een steunlichaam met O-ring. Nadat de buis is afgeschuind, gekalibreerd en ontbraamd wordt deze vervolgens in de fitting geschoven die na het persen aan de binnenzijde op het steunlichaam afdicht. Hierdoor ontstaat een vernauwing van de diameter die drukverliezen tot gevolg hebben. Bovendien hebben de fittingen standaard een zeer ongunstige, hoekige stromingsgeometrie. De stromingsweerstand neemt daardoor - in tegenstelling tot persfittingsystemen van metaal - fors toe. Om de minimaal benodigde stromingsdruk en volumestromen aan het tappunt te kunnen bereiken, moet het leidingnet dan ook groter worden gedimensioneerd. Het gevolg: hogere investeringskosten en - bij drinkwaterinstallaties - ook nog eens mogelijke hygiënische problemen. Bovendien is er door de lange wachttijden sprake van minder comfort. 

Volledige afdichting zonder O-ring

Met de innovatieve Viega Smartpress-fittingen in de maten 16 t/m 63 mm heeft Viega deze problemen verholpen: de radii van deze gepatenteerde, roestvast stalen en bronzen fittingen beïnvloeden de stroming positief terwijl het steunlichaam voor een minimale vernauwing van de diameter zorgt. Deze bestaat voor een volledig kunststof verbinding uit een hoogwaardig polymeer en zorgt zonder O-ring voor een volledige afdichting tegen de geperste meerlagen buis.

In tegenstelling tot fittingen met O-ring blijft de vernauwing van de diameter door het steunlichaam minimaal. Door het ontbreken van O-ringen wordt het ontbramen en kalibreren van de buiseinden bovendien overbodig. Dat bespaart tijd en voorkomt lekkage als gevolg van een verschoven of door een braam beschadigde afdichtring.

Minimale drukverliezen

Dat deze geoptimaliseerde fittingconstructie veel uitmaakt voor de drukverliezen, wordt nog eens onderstreept door de meetresultaten van onderzoek dat door Viega werd uitgevoerd. Door hun zeer stromingsgunstige binnengeometrie hebben de Viega Smartpress-fittingen, afhankelijk van type en dimensie, een Zeta-waarde die tussen 1 en 4 ligt. De stromingsweerstand is daarmee vergelijkbaar met die van bekende fittingen van metalen buisleidingsystemen die op de buis afdichten. Kunststof of messing fittingen van andere meerlagen buisleidingsystemen hebben daarentegen een Zeta-waarde die vaak tussen de 15 en 20 ligt.

Ook interessant