Zoeken
Menu
Besparen met warmtewerende verf Foto: Shutterstock

Op energie én energiekosten besparen staat hoog op het verlanglijstje van particulieren, bedrijven en de overheid. Maar liefst zonder aan comfort en gemak te moeten inboeten, natuurlijk. Een eenvoudige manier om materialen, gevels, daken, lichtkoepels en zo verder in de zomer koel(er) te houden, is ze te laten behandelen met warmtewerende verf of coating. Hoe werkt het precies?

Natuurlijk (zon)licht biedt veel voordelen. Wanneer in een woning of bedrijfsgebouw optimaal gebruik gemaakt wordt van daglicht, kan het zogeheten ‘sick building syndrome’ voorkomen worden en verbetert de gezondheid, de concentratie en de productiviteit. Daglicht heeft ook een esthetische waarde: het verandert voortdurend van kleur en intensiteit, waardoor het voor ontwerpers en gebruikers een bron van inspiratie is.

Optimaal gebruik maken van dag- en zonlicht zorgt ook voor lagere elektriciteitskosten voor kunstverlichting en voor een lagere energierekening. Tenminste in de winter; in de zomer kan het in een op de zon gericht huis of pand al snel te warm worden, waardoor flinke kosten voor de koeling vereist zijn. En dat is bovendien niet meer zo duurzaam. Om te voorkomen dat het in een pand waar optimaal gebruik gemaakt wordt van zonlicht voor de natuurlijke verwarming, in de zomer té warm wordt, biedt warmtewerende verf uitkomst.

Warmtewerende verf: hoe werkt het?

Donkere kleuren trekken zonlicht en -warmte aan en kleuren als wit en zilver zijn goed in het reflecteren van warmtestraling. Alles zilver of wit verven is natuurlijk geen optie en ook helemaal niet nodig. Warmtewerende verf is in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar en bevat pigmenten die het zonlicht effectief reflecteren. De pigmenten absorberen sommige lichtgolflengtes wel en andere niet. De pigmenten zijn zo gekozen dat ze vooral de onzichtbare infraroodstraling van de zon zoveel mogelijk weerkaatsen.

Efficiënt, duurzaam en relatief goedkoop

Warmtewerende verf is een efficiënte, eenvoudige en ook vrij goedkope manier om gebouwen en tal van materialen te beschermen tegen de hitte van de zon. Warmtewerende coatings worden in de auto-industrie gebruikt, zodat een auto die in de zon heeft gestaan, veel minder op een oven lijkt en de airco veel minder en minder hard moet werken. Een lik warmtewerende verf zorgt dat kinderen hun billen niet branden aan speeltuigen die in de zon staan.

Ook voor de gevels en daken van gebouwen kan warmtewerende verf het comfort verhogen én de kosten voor koeling verlagen. AkzoNobel leverde dit jaar zonreflecterende verf voor de buitenmuren van een groot bouwproject met maar liefst 21 flatgebouwen en een aantal bedrijfspanden in het oosten van China. Met 260.000 m² meteen ook het grootste project tot nog toe waar warmtewerende verf gebruikt wordt. De coating met warmtewerende verf versterkt de warmte-isolatie van de buitenmuren, waardoor het binnen koeler blijft en de airco minder gebruikt moet worden. Naar verwachting kan hierdoor een energiebesparing tot 10% gerealiseerd worden.

Warmtewerende verf kan ook in een woning zelf gebruikt worden. Door de muren of voorwerpen van een warmtewerende coating te voorzien, kan de warmte van infraroodpanelen beter verspreid worden.

Ook interessant