Zoeken
Menu
Automatische lekdetectiesysteem voor platte daken

Guardian en Wédéflex slaan de handen ineen om de conditie van platte daken nog beter te kunnen monitoren. Dat doen ze door waterdetectoren (sensoren) te plaatsen in het isolatiedeel van het daksysteem. Deze sensoren worden met een scanner uitgelezen. Eventuele waterschade wordt hiermee snel ontdekt.

Wédétectie (de naam die Wédéflex aan deze methodiek gegeven heeft) draagt zo bij aan het isolerende vermogen en de levensduur van het dak. De sensoren en de scanner communiceren met elkaar door de verschillende lagen van de dakopbouw heen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de RFID-technologie (identificatie via radiogolven). De sensoren hebben dus geen batterijen nodig. 

De methodiek is ontwikkeld door het Duitse bedrijf HUM-ID. Guardian heeft de exclusieve verkooprechten onder andere in de Benelux. Het bedrijf werkt voor wat betreft dit lekdetectiesysteem in Nederland exclusief samen met Wédéflex.

Levensduur

Roger Theelen, General Sales Manager Europa bij Guardian zegt over de samenwerking: “Guardian wil innoveren in de vaak nog traditionele dakenbranche. Dat kan met onderscheidende producten. Dit waterdetectorsysteem is daar een goed voorbeeld van. Bitumineuze daken hebben het grootste marktaandeel in Nederland. Wij willen graag in beeld komen bij de opdrachtgevers in deze markt. Wédéflex is toonaangevend en vooruitstrevend in dit segment. En net als Guardian wil Wédéflex eerst iets goed ontwerpen, dan iets goed maken en dat vervolgens optimaal onderhouden. Het gaat om de langst mogelijke levensduur van een dak. Met Wédétectie kunnen we daar samen aan bijdragen. De keuze voor Wédéflex was daarom snel gemaakt.”

Inzicht

En Roland Sleutjes, Algemeen Directeur Wédéflex voegt daaraan toe: “Onze opdrachtgevers zijn veelal mensen die lang en goed voor hun dak willen zorgen. Wédéflex wil hen zo goed mogelijk inzicht geven in de conditie van hun dak. We willen daarnaast de Wédéflex Established Dealers optimaal toolen. Want zij moeten het Prestatie Gerichte Onderhoud (PGO) van daken op de best mogelijke manier uit kunnen voeren. Met ons elektronisch dossier Wédéscan kunnen dealers en opdrachtgevers de conditie van daken al goed vastleggen en monitoren. Wédétectie is daar een zeer welkome aanvulling op. En Guardian is een goeie partij. We kunnen samen synergievoordeel behalen en productontwikkeling in de dakenbranche naar een hoger niveau tillen.”

"De digitalisering van het dak heeft de toekomst", stelt Sleutjes. "Het meten van de condities van een dak is nu nog een passief systeem, maar Wédéflex wil naar een actief systeem toe. We willen uiteindelijk 24/7 in een dakconstructie kunnen kijken en zo continu de isolerende eigenschappen, de luchtvochtigheid en de bouwfysische eigenschappen kunnen monitoren."

Ook interessant