Zoeken
Menu
Trots op hoge SCOP warmtepomp

Wat is nu de beste warmtepomp? Dat hangt van veel verschillende factoren af. Een manier om het rendement te meten is aan de hand van de (S)COP waarde. Bij Hitachi was dat getal reden voor een feestje. Zij ontvingen zij een KIWA certificaat met een SCOP van 6,488 voor de Yutaki lucht/water warmtepomp.

Vincent Heijnen van HD Klimaatsystemen, leverancier van alle klimaatsystemen van Hitachi, vertelt: “Iedereen zegt natuurlijk dat hij de beste warmtepomp heeft. Maar door middel van een gecontroleerde KIWA kwaliteitstest wordt onderzocht of je apparatuur ook daadwerkelijk de prestaties levert die je belooft.” De Yutaki lucht/water warmtepompen van Hitachi hebben een Seasonal Coëfficiënt of Performance (SCOP) van 6,488. Dit getal is de gemiddelde efficiëntie gemeten over het hele jaar. Heijnen: “Met deze SCOP waarde wordt aangetoond dat we op dit moment de meest efficiënte zijn in de markt.”

Eenvoudige installatie

De warmtepomp waar het om gaat is de Yutaki S (Combi) met een vermogen van 4,5 kW. Het betreft een splitcombinatie of een gecombineerde unit met een 200 liter of 260 liter tapwater vat. Deze is compleet gemonteerd met alle technische aansluitingen, dus voor de installateur heel makkelijk te installeren. Heijnen: “Als je normaalgesproken een warmtepomp met een los tapwater vat en een losse buffer moet installeren, moeten er allemaal aansluitingen gemaakt worden, het moet bekabeld worden, er moeten regelingen op zitten, enzovoorts. Dat zit hier allemaal al af fabriek in de unit.” Ook heeft de warmtepomp een heel eenvoudige bediening voor de eindgebruiker, het is bijvoorbeeld eenvoudig om instellingen te wijzigen.

Meerdere temperatuurtrajecten

Met de Yutaki warmtepomp kunnen meerdere temperatuurtrajecten worden gemaakt. “Dus als men beneden een vloerverwarming heeft, kun je daar een temperatuurtraject van maken op een zo laag water mogelijke temperatuur,” legt Heijnen uit. En als men boven radiatoren heeft, moet je een iets hogere temperatuur hebben. Dat is geen probleem, in de combi kan water tot 58 graden opgewarmd worden. “Normaalgesproken kun je tot 55 á 58 graden opwarmen. Wij kunnen met ons S80 systeem nog een tweede compressortrap plaatsen, waardoor we na 55 graden door kunnen boosten naar 80 graden.”

Nota bene op de eerste dag van de Bouwbeurs ontving HD Klimaat Systemen een KIWA certificaat. Heijnen is trots. “Het is mooi dat die SCOP waarde zo hoog is dat zelfs de concurrentie komt kijken. En dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”

Ook interessant