Zoeken
Menu
PVT warmtepomppaneel wint Innovative Energy Solutions Award Beeld: NIBE/ Triple Solar

Tijdens de vakbeurs Energie 2018 heeft Triple Solar de Innovative Energy Solutions Award in de wacht gesleept voor het innovatieve PVT warmtepomppaneel. Dit unieke paneel is toepasbaar als energiebron voor een water/water warmtepomp, in plaats van een grondgebonden bron. Inmiddels zijn PVT warmtepomppanelen al succesvol toegepast in meer dan 100 projecten.

Triple Solar streed samen met 2 andere genomineerden om de prijs. Dit waren HoCosTo met een modulaire bufferconstructie voor warmteopslag en Radson met de Ulow-E2, een ultra lage temperatuurradiator. De prijs werd uitgereikt in het grote Energietheater van de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Het Triple Solar warmtepomppaneel werd gepresenteerd op de stand van NIBE. 

24/7 duurzame warmte

Een PVT warmtepomppaneel bestaat uit een thermisch (T) gedeelte en een fotovoltaïsch (PV) paneel. Hierdoor is het mogelijk om, in combinatie met een warmtepomp, zowel warmte als elektriciteit te genereren. De innovatieve panelen onderscheiden zich dus doordat ze niet alleen stroom opwekken, maar ook 24/7 duurzame warmte uit daglicht, zonlicht én buitenlucht winnen. De opgewekte stroom wordt – net als bij ‘gewone’ zonnepanelen – aan het elektriciteitsnet geleverd, terwijl de gewonnen warmte aan een water/water warmtepomp wordt afgegeven ten behoeve van ruimteverwarming en de bereiding van warmtapwater.

100% geruisloos

Omdat PVT warmtepomppanelen geen draaiende onderdelen bevatten, werken ze 100% geruisloos. Daarmee bieden ze een belangrijk voordeel ten opzichte van de buitenunit van een lucht/water warmtepomp. Bij toepassing van PVT warmtepomppanelen als bron is de aanleg van een verticale of horizontale bodemcollector bovendien overbodig. Dit biedt ruimere toepassingsmogelijkheden voor water/water warmtepompen in bestaande situaties.

Combinatie met NIBE warmtepomp

Een pakket van acht PVT warmtepomppanelen vergt een opstellingsruimte van slechts 16 m2 en resulteert in combinatie met een NIBE F1255-6 modulerende water/water warmtepomp in een complete, efficiënte en duurzame comfortinstallatie met een uitzonderlijk hoog bewezen rendement. Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 haalbaar, voor warmtapwater een SPF van 3,8. NIBE levert dit systeem in deze samenstelling met een gelijkwaardigheidsverklaring. Daarnaast zijn tal van andere combinaties en capaciteiten mogelijk, want een pakket PVT warmtepomppanelen is modulair op te bouwen voor warmtepompen van 4 kW tot en met 60 kW.

Ook interessant