Zoeken
Menu
Ontwikkeling warmtepompen gaat hard Foto: persbericht Toshiba

Steeds meer bedrijven mengen zich op de markt voor warmtepompen. Deze markt groeit als kool en de verschillende aanbieders bestoken elkaar met steeds beter wordende producten. De nieuwste generatie ESTÍA 5 serie lucht/water warmtepomp van Toshiba heeft volgens de fabrikant de hoogste COP uit de branche.

De nieuwe systemen moeten zorgen voor een efficiënte en duurzame ruimteverwarming, warm tapwater en koeling in de zomer. Daarbij kan de consument kiezen uit een brede range aan systemen van 4 tot 16 kW, of de Monobloc van 16 tot 21 kW. Toshiba ziet mogelijkheden voor nieuwe of gerenoveerde huizen en voor kleinschalige bedrijfsruimten. Estía kan daarbij de traditionele ketels vervangen of aanvullen en kan werken met alle typen afgifte-elementen. Warmwatertemperaturen kunnen oplopen tot 55 graden Celsius.

Hoge energie-efficiency en energielabel

Ontwikkelaar Toshiba heeft zich gericht op hoge energie-efficiency. Dat getuigt het energielabel A++ voor ruimte- en combinatieverwarming. “De maximale COP van 4,90 bij een luchttemperatuur van +7°C en 3,01 bij -7°C zijn van een toonaangevend prestatieniveau.” Het nieuwe product kan volgens de fabrikant verwarmen wanneer het buiten –25 graden Celsius is en kan daarbij warm tapwater voor huishoudelijk gebruik leveren tussen de 40 en 75 graden. “De seizoensgebonden energie-efficiency voor ruimteverwarming (ηs) ligt op 163% en daarmee ruim boven de ondergrens van het A++ energielabel. Tevens biedt de vernieuwde regeling de mogelijkheid tot een master/slave regeling tot maximaal acht Estia warmtepompen.” Voor extreme gevallen schakelt het systeem over op een een elektrische back-up heater en de hydromodule is voorzien van een hoogrendementswarmtewisselaar. “De regeling in de hydromodule beschikt over de mogelijkheid om een elektrisch verwarmingselement (warmtapwatertank) aan te sturen ter ondersteuning van tapwaterproductie of de legionella preventie.”

Flexibiliteit voorop

De nieuwe warmtepompen moeten flexibel zijn en de buitenunit kan aan de buitenmuur of op een geschikte ondergrond worden bevestigd. Het leidingwerk door de product flexibel gehouden. Moderne systemen kunnen eveneens werken met de systemen van Toshiba. Zowel traditionele als nieuwe generatie thermostaten kunnen worden gebruikt om de Estia kan worden geïntegreerd in een wifi of knx omgeving.

Grotere ruimten

Voor een grote installaties en installaties die hogere watertemperaturen vereisen, kan er worden gekozen voor de ESTÍA Monobloc. Dit systeem is uitgerust met energielabel A+ en kan worden ingezet voor ruimteverwarming.

Subsidie mogelijkheden

Voor de aanschaf kan gebruik worden gemaakt voor financiële stimuleringsregelingen die de overheid heeft ingesteld zoals EIA of ISDE.

 

 

 

Ook interessant