Zoeken
Menu
Deze week: Chillventa 2020 als online event Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Foto: NürnbergMesse

In april liet de organisatie weten dat Chillventa 2020 werd geannuleerd. Later kwam de boodschap naar buiten dat de beurs als digitaal event tóch doorgang zou vinden. En dus is het van 13 t/m 15 oktober mogelijk om vanuit huis/kantoor de laatste ontwikkelingen op het vakgebied mee te krijgen.

Chillventa is een van de belangrijkste beurzen op het gebied van koeling, airconditioning, ventilatie en warmtepompen. Het gaat over componenten, systemen en installaties waarbij focus ligt op de huidige ontwikkelingen en de diverse toepassingen in de sectoren. Het event groeide in de loop van de jaren uit van vakbeurs tot succesvol industrieplatform voor de segmenten koeling, airconditioning, ventilatie, en warmtepompen. Het is een beurs van experts voor experts waar handel, industrie, installatie, gebruikers, opleidingen en onderzoek samenkomen. Tijdens de vorige editie van de tweejaarlijkse beurs in Neurenberg brachten maar liefst 35.000 bezoeker uit 120 verschillende landen een bezoek aan de beurs, en stonden er net iets meer dan duizend exposanten in de hallen.

Netwerken

Een van de dingen waar het beursbezoekers altijd om gaat, is netwerken. De organisatoren van Chillventa 2020 hebben ervoor gezorgd dat het mogelijk is om mensen online te ontmoeten. Door middel van een geïntegreerde matchmaking-tool kan iedereen zijn/haar interessegebieden kenbaar maken. Uit die opgave rolt een lijstje met ‘matches’; contactpersonen die eenzelfde belangstelling of vraag hebben. Vervolgens kan er via de chat of videoverbinding gecommuniceerd worden.

Trends

Chillventa biedt de bezoekers een actuele kijk op de trends en ontwikkelingen in de branche. Vooraanstaande leveranciers van overal ter wereld presenteren hun producten en systemen, zoals compressoren, warmtewisselaars, ventilatoren, ventilatiesystemen, airconditioningsystemen, isolatie en C&I. Er zijn ook presentaties over de verschillende diensten voor de sectoren, die zich voornamelijk richten op commerciële en industriële toepassingen. Een interessante trend vindt plaats op het gebied van warmtepompen, als de klimaatvriendelijke, hulpbronnen-besparende verwarmingssystemen van de toekomst. Belangrijke vragen zijn: kunnen de efficiëntie van componenten, de prestatiecijfers van systemen en daarmee de energie-efficiëntie nog meer worden verbeterd? En hoe belangrijk zijn systeem-overschrijdende controle en de nodige monitoring? Misschien dat er tijdens de Chillventa 2020 antwoorden op die vragen komen.

Online

Ook online belooft de beurs dus de moeite waard te zijn voor iedereen in de branche. Er zijn presentaties, rondetafelgesprekken, websessies over de volgende onderwerpen:

  • Illegale koelmiddelen
  • Totale energie-efficiëntie
  • Koelmiddelen met een laag GWP
  • R717 met verminderde vulling
  • Veiligheid met virtuele tools
  • Warmtepompen
  • Aspecten met betrekking tot de Corona pandemie

Alle programmaonderdelen, zoals rondetafelgesprekken en lezingen, zijn dit jaar digitaal. Ze worden met behulp van verschillende manieren tools ‘uitgezonden’. Op de site zijn voor al die tools handleidingen en uitleg over de functionaliteiten te vinden.

Best mogelijke alternatief

Chillventa manager Petra Wolf denkt dat de digitale variant op dit moment het best mogelijke alternatief is voor een live event. ‘Een virtueel evenement heeft natuurlijk andere kwaliteiten dan een vakbeurs op locatie. Face-to-face ontmoeten, informatie krijgen en met elkaar praten zijn elementaire menselijke behoeften, die tijdens deze corona-crisis steeds prominenter worden. Toonaangevende internationale beurzen zoals Chillventa blijven belangrijk voor alle belanghebbenden in de industrie en zullen nog steeds platforms zijn voor zakelijk succes. Het organiseren van een virtueel evenement van dit formaat is nieuw voor ons. We gaan ongetwijfeld nieuwe ervaringen opdoen, en wie weet kunnen we die meenemen naar de editie van 2022.’

Ook interessant