Zoeken
Menu
Altijd de juiste temperatuur met innovatieve regeling voor vloerverwarmingssystemen Bron: Viega

Volledig automatisch elke afzonderlijke verwarmingsgroep dynamisch inregelen én afstemmen op het gebruik. Dat kan met de Viega Fonterra Smart Control. Viega introduceert hiermee een innovatieve regeling voor vloerverwarmingssystemen.

Vloerverwarming geniet een steeds grotere populariteit. Als lagetemperatuur-verwarmingssysteem sluit het naadloos aan op de opmars en eisen van de energietransitie. De kunst is echter om de energetische voordelen van lagetemperatuurverwarming niet ten koste te laten gaan van comfort en gebruiksgemak. Met Viega Fonterra Smart Control introduceert Viega een innovatieve regeling die energie-efficiëntie en kostenbesparingen mogelijk maakt door alle verwarmingsgroepen dynamisch en volledig automatisch in te stellen en te regelen.

Continu en automatisch de juiste ruimtetemperatuur

Waar verwarmingsgroepen normaal gesproken o.a. op basis van de lengte en verlegafstand van de verwarmingsbuis en het vereiste verwarmingsvermogen worden ingeregeld, werkt Fonterra Smart Control volautomatisch. Uitgaande van volledig geopende regelventielen meet een actormodule voor iedere afzonderlijke verwarmingsgroep voortdurend de retour-, aanvoer- en ruimte-temperatuur. De regeling werkt daardoor niet op basis van vast ingestelde inregelingen op de verdeler, die worden gecorrigeerd door een vaak veel te traag werkende ruimtethermostaat. Met vijf beschikbare meetwaarden regelt Fonterra Smart Control continu en automatisch de juiste ruimtetemperatuur.

Circa 20% besparing op de energiekosten

Door de metingen worden ook externe factoren herkend die de warmteafgifte beïnvloeden. Zo wordt bij de regeling automatisch rekening gehouden met alle bouwkundige randvoorwaarden en een groot aantal andere variabelen zoals legafstanden, lengte van de verwarmingsgroepen, hoogte van de afwerkvloer en type vloerafwerking. Daarmee leent Fonterra Smart Control zich voor nieuwbouw- én renovatieprojecten. Ook met externe invloeden wordt rekening gehouden. Zo reageert Viega Fonterra Smart Control automatisch op alle temperatuursinvloeden, bijvoorbeeld als gevolg van een tapijt onder een tafel, externe warmte of afkoeling door ventileren, voorzetkachels of zonne-instraling. Omdat Fonterra Smart Control deze invloeden herkent, wordt voorkomen dat deze hun uitwerking hebben op de verwarming en kan de verwarmingscurve worden geoptimaliseerd. Het resultaat voor de eindgebruiker is meer comfort én een besparing tot meer dan 20% op de energiekosten ofwel 100 euro per verdeler per jaar.

Foutloze installatie

Fonterra Smart Control is ontworpen voor plug & play-installatie in nieuwbouw en renovatieprojecten. Zelfs bij de keuze van de stekkers waarmee het systeem wordt aangesloten, is uitgegaan van installatiegemak: fouten maken is simpelweg onmogelijk. Fonterra Smart Control bestaat uit een ruimtethermostaat, een basiseenheid en temperatuurmeters met zogenaamde actormodulen. De gegevensoverdracht tussen de actormodulen en de basiseenheid en de voeding van de ventielaandrijving wordt verzorgd via een meegeleverde breedbandkabel. De communicatie met de kamerthermometers verloopt draadloos. Door de draadloze uitvoering kan de kamerthermostaat overal in de ruimte functioneren.

Eenvoudige bediening

De kamerthermostaat is eenvoudig te bedienen – niet alleen de functionaliteit maar ook het design zijn meerdere malen bekroond. Daarnaast is een optionele WIFI module leverbaar. Een dag- en weekprogramma alsmede alle extra functies worden ingesteld en bediend door de gebruiker met smartphone, tablet of laptop in een browserachtige bedieningsstructuur. De nieuwe regeling van Viega leent zich tot slot zowel voor verwarming als koeling.

Ook interessant