Zoeken
Menu
​Consumentenbond: ‘Dubbele meter leidt tot weinig besparing’ Foto: Shutterstock

Consumenten met een dubbele meter besparen hier zeer weinig mee. In sommige gevallen zijn ze zelfs duurder uit dan consumenten die een enkele meter in huis hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Een dubbele meter zorgt voor elektriciteit tegen een dag- en een nachttarief. Het nachttarief is lager dan het enkel tarief; het probleem is echter dat het dagtarief van een dubbele meter vaak hoger is dan het enkel tarief.

Daluren

De Consumentenbond geeft een voorbeeld: ‘De Nederlandse Energie Maatschappij rekent ’s nachts €0,043 per kilowattuur (kWh) stroom en overdag €0,052. Bij diezelfde maatschappij betaalt een enkele meter-eigenaar €0,047 per kWh.’ Dit betekent dat consumenten met een dubbele meter ten minste 55 procent van hun energie in daluren moeten verbruiken, anders zijn ze niet goedkoper uit. Een onrealistisch percentage, want het nachttarief start in de meeste provincies pas om 23.00 uur.

Energieleveranciers

Dit percentage verschilt wel per energieleverancier. Zo hoeven klanten van Huismerk Energie maar 27 procent van hun energie in daluren te verbruiken om goedkoper uit te zijn. De besparingen die hieruit voortkomen zijn echter nihil.

Daluren zijn doorgaans van 23.00 tot 7.00 uur op doordeweekse dagen en in het weekend de hele dag. In sommige provincies, zoals Limburg en Noord-Brabant, start het daluren-tarief voor dubbele meters op doordeweekse dagen om 21.00 uur.

Ook interessant