Zoeken
Menu
Warmtepomp trainingen Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Getty Images

De warmtepomp komt steeds vaker in beeld als warmtebron. In nieuwbouwwoningen is de warmtepomp zo’n beetje standaard. Bij renovaties hangt het van verschillende factoren af of een warmtepomp een geschikte optie is. Maar feit is dat zo’n beetje iedere installateur ermee te maken heeft.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die ieder op hun eigen manier functioneren. De wijze van installeren verschilt ook. Vaak zijn er nog bijkomende werkzaamheden die al dan niet door de installateur wordt uitgevoerd. Want goede isolatie is een must, de radiatoren moeten groot genoeg zijn en misschien is er een boiler nodig. Verder moet de elektrische installatie geschikt zijn en dat betekent bij renovatie bijna altijd dat er aanpassingen in de meterkast nodig zijn. 

Voor het installeren van warmtepompen is kennis nodig. Fabrikanten en groothandels verzorgen regelmatig trainingen, en diverse opleidingscentra bieden opleidingen en cursussen aan. In veel gevallen is er subsidie te krijgen. 

Van basis tot specialistisch

Bij GO°, het opleidingscentrum van branchevereniging NVKL en Aeres Tech, is er op dit moment keuze uit twaalf warmtepomptrainingen. Voor ieder niveau is er een passende opleiding. Het aanbod gaat van een algemene cursus van één dag voor niet-technici, tot de training F-gassen cat.1 inclusief basismonteur warmtepompen die acht dagen duurt. 
Voor installateurs en monteurs die nog niet met de warmtepomp hebben kennisgemaakt, is er een basistraining. Die geeft inzicht in de verschillende typen pompen en de werking ervan. Er wordt een stevige theoretische basis gelegd door in te gaan op de natuurkundige principes, berekeningen, soorten aansluitingen, symbolen en normen. Daarnaast is er aandacht voor de praktijk, met oefensituaties en checklists voor de montage.
De training ‘collectieve warmtepompen in woningen’, bedoeld voor installateurs/monteurs, ontwerpers, projectleiders en adviseurs, voert veel verder. De deelnemers leren ontwerpen, selecteren en integreren volgens ISSO publicatie 80. De training kan worden afgesloten met het examen Integraal ontwerpen van collectieve installaties met warmtepompen in woningbouw.

Controleren en installeren

Brancheorganisatie Techniek Nederland verzorgt diverse warmtepomptrainingen, waaronder ‘Het controleren en installeren van een warmtepomp, wel of niet in een hybride installatie’, voor monteurs niveau 2 en 3. Er is aandacht voor veilig werken, en voor het controleren van de warmtepomp en de appendages, het afgiftesysteem en de bron, en de aansluitmaterialen, voordat wordt overgegaan op het daadwerkelijk aansluiten van de bron, de warmtewisselaar, de warmtepomp en het afgiftesysteem. Aan het einde van de cursus worden de deelnemers getoetst en krijgen ze een certificaat.

Inbedrijfstelling

Leverancier NIBE verzorgt onder andere de training ‘inbedrijfstelling warmtepomp’. Eerst is er de benodigde theorie, en worden de installatiecontroles die vooraf nodig zijn, doorgenomen. Het gaat daarbij om het bepalen van de leidingdiameter, de materialen, isolatie, en de werking en standen van de kleppen. Het onderhoud van de installatie komt ook aan bod. Tijdens het praktijkgedeelte wordt de daadwerkelijke inbedrijfstelling van de warmtepompinstallatie inzichtelijk gemaakt. Er is zoveel belangstelling voor de trainingen Inbedrijfstelling warmtepomp van NIBE, dat ze voor de rest van dit jaar zijn volgeboekt.

Adviseren

Technisch opleider ROVC geeft verschillende warmtepomptrainingen. De training  ‘Warmtepompinstallaties, het juiste advies’ is een mooie combinatie van technische  basisinformatie over de warmtepomp en het vertalen van die informatie in een advies op maat. De component advies is waardevol voor installateurs, want veel consumenten zijn benieuwd naar de mogelijkheden van de warmtepomp. Wie kennis van zaken heeft op dat gebied én die kennis over weet te brengen, kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. 

Ook interessant