Zoeken
Menu
Verwarmd zwembad dankzij riothermie Foto: Shutterstock

Riothermie is een nieuwe trend op het gebied van duurzame energie. Bij riothermie wordt warmte uit afvalwater in het riool teruggewonnen. Een voorbeeld hiervan is zwembad Kwekkelstijn in Rosmalen, waarbij de warmte van het rioolwater gebruikt wordt om het zwembad te verwarmen.

Bij zwembad Kwekkelstijn zijn onlangs speciale rioolbuizen de grond ingegaan. Door deze buizen gaat niet alleen het spoelwater van het zwembad, maar ook het afvalwater van verschillende huizen uit de nabijgelegen woonwijk. Daarnaast gebruikt het systeem ook de warmte uit de bodem rondom de rioolbuizen.

Via een warmtepomp en warmtewisselaar wordt de energie uit dit rioolwater teruggewonnen. De warmte die zo ontstaat, wordt vervolgens gelijk gebruikt om het binnenbad en de ruimtes van zwembad Kwekkelstijn te verwarmen.

Riothermie

Het riothermie-systeem staat nog behoorlijk in de kinderschoenen. In Nederland zijn maar een paar gemeenten en waterschappen die deze techniek al gebruiken. Toch is riothermie veelbelovend te noemen. Het is een vrij eenvoudige manier om energie uit water te winnen, daarnaast is het goedkoop én levert het qua energiebesparing veel op. Daarnaast komt met het terugwinnen van warmte uit water bij huishoudens de energieneutrale woning weer een stapje dichterbij. 


Ook interessant