Zoeken
Menu
Beursnieuws Stadswarmte slim managen

Danfoss komt met een compleet pakket aan stadswarmte producten en monitoring software naar de VSK. Naast regelafsluiters en thermische omloopregelingen en afleversets levert Danfoss ook grote afleverstations in de range van 400 kW to 5 MW.

Het Scada systeem Enspire is sterk verbeterd en maakt het mogelijk om data te loggen, meetrapporten automatisch te versturen, en te alarmeren. Met het Danfoss Scada systeem Enspire kan een netwerk voor stadswarmte efficiënt gemanaged worden. 

Regelen, monitoren en bijsturen 

‘Stadsverwarming is een verouderde term’, zegt Casper Wormgoor, Manager District Heating  en New Business Developer bij Danfoss. ‘De netten van tegenwoordig zorgen voor warmte en koeling, maar er is nog geen gangbare naam voor. De brancheorganisatie heet ‘warmtenetwerk’, maar wij houden het voorlopig op stadswarmte.’ Danfoss laat op de VSK-beurs haar nieuwe versie van een managementsysteem voor stadswarmte zien. Wormgoor: ‘We hadden al een oplossing, maar dat hebben we met behulp van de nieuwste technologie sterk kunnen verbeteren. Ons systeem maakt het mogelijk om grote en complexe warmtenetwerken te monitoren en te managen. De eigenaar of beheerder van het net heeft toegang tot het systeem en kan tot op detailniveau bekijken hoe de componenten functioneren. Signaleert hij ergens iets vreemds, of ontvangt hij een melding van het systeem, dan weet hij onmiddellijk waar zich dat voordoet. In het warmtenet zelf circuleert water onder een hoge druk. Tussen het warmtenet en ieder aangesloten gebouw zit een scheidingsstation waarbij de warmte van het water van het warmtenet wordt overgedragen op het water in de eigen circulatie van het gebouw. Dat scheidingsstation, ook wel afleverstation  genoemd, vormt de koppeling. Het is uitgerust met een ECL hoofdregelaar die primair de aanvoer watertemperatuur regelt, maar ook dient om informatie in te winnen en om de instellingen aanpassen. In het ene gebouw is misschien een andere aanvoertemperatuur nodig dan in het andere, om maar iets te noemen. Het afleverstation staat door middel van een router in verbinding met het Enspire-platform. Alle mogelijke informatie komt daarop binnen en kan bekeken worden op een hydraulisch schema. Met ECL-regelaars kan er bijgestuurd worden.’ 

Installateur 

De eigenaar of  beheerder van een stadswarmtenetwerk is vaak een energiebedrijf. ‘Het is gebruikelijk dat het energiebedrijf zelf het netwerk met behulp van een softwarepakket managet’, weet Wormgoor. ‘Vaak wordt er samengewerkt met installatiebedrijven. Het kan zijn dat een installateur bij alarmering wordt ingeschakeld om een storing te verhelpen. Hij krijgt dan meestal beperkte toegang tot het systeem, bijvoorbeeld om de monitor graphics van het hydraulische schema te bekijken, en om terug te kunnen zoeken naar eerdere foutmeldingen, of naar het moment waarop het mis ging.’ 

Live demonstratie 

Op de beurs zal Danfoss de Enspire software live demonstreren. Wormgoor: ‘We loggen op een werkend systeem in waarna alle componenten op het scherm verschijnen in een hydraulisch schema. We kunnen ook laten zien welke functionaliteiten het systeem in zich heeft. Het systeem is enorm geavanceerd en het zou te ver voeren om echt alles te laten zien. Maar we kunnen de bezoekers zeker laten zien wat dit systeem kan. Mocht iemand daarna nog meer willen weten, dan kunnen we altijd een aparte presentatie regelen.’ Op de beurs geeft Danfoss ook een overzicht van de software pakketten die toegepast kunnen worden bij het operationeel beheren en het optimaliseren van warmtenetten. Leanheat, Mentor Planner en Energis werken onafhankelijk van elkaar en kunnen met alle gangbare systemen communiceren.

VSK 2020

VSK 2020

Van 4 t/m 7 februari 2020 in Jaarbeurs in Utrecht. Nu aanmelden via VSK.nl

Bezoek website

Ook interessant