Zoeken
Menu
​Nieuwe richtlijn voor levensloopbestendige woning Foto: Shutterstock

De regering ziet graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar levensloopbestendige woningen toe. Om gemeenten en opdrachtgevers én -nemers in de bouw een helpende hand te bieden, is er nu een richtlijn met een overzicht van installaties die van pas komen in een levensloopbestendig huis.

Claudia Reiner, vicevoorzitter van UNETO-VNI, had de eer om de nieuwe richtlijn met de toepasselijke naam ‘ISSO 77 installaties voor levensloopgeschikte woningen’ vorige week uit te reiken aan Marnix Norder, voorzitter van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen. Het aanjaagteam van Norder helpt regio’s en gemeenten om beter samen te werken op het gebied van zorg-gerelateerd wonen voor ouderen.

Mogelijke installaties

De richtlijn geeft een handig overzicht van mogelijke installaties die ertoe bijdragen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. Dat helpt niet alleen de gemeenten, maar ondersteunt ook opdrachtgevers en –nemers in de woningbouw bij het levensloopbestendig maken van woningen.

Eerdere projecten

Stichting ISSO heeft de richtlijn opgesteld in opdracht van UNETO-VNI, Stichting KIEN en Opleidingsfonds OTIB. Bij het realiseren van de richtlijn zijn experts vanuit onder meer zorginstellingen, woningcorporaties, gemeenten en de bouw en installatietechniek betrokken. Ook is er gekeken naar kennis uit eerdere projecten, zoals WelThuis, waarbij een galerijwoning uit de jaren zeventig in Delft levensloopbestendig is gemaakt.

De ISSO-richtlijn zal begin volgend jaar beschikbaar zijn. UNETO-VNI, Stichting KIEN en OTIB organiseren dan enkele voorlichtingsbijeenkomsten om de nieuwe richtlijn toe te lichten. 

Ook interessant