Zoeken
Menu
LeafCloud wil flats verwarmen door er servers in te plaatsen

Het Nederlandse bedrijf LeafCloud wil servers in flats en hotels plaatsen en de warmte gebruiken om bijvoorbeeld het kraanwater te verwarmen.

"In 2020 is het gebruik van clouddiensten verder versneld. Door de wereldwijde lockdown en thuiswerken zijn mensen meer online gaan doen. Door het toenemende gebruik van clouddiensten wordt hun energieverspilling ook steeds meer onder de loep genomen. Datacentra in Nederland zijn nu verantwoordelijk voor meer dan 4% van al het elektriciteitsverbruik. Dit is meer dan wat de hele stad Amsterdam gebruikt", schrijft LeafCloud op zijn website.

Volgens LeafCloud wordt tot 85 procent van de warmte die de servers genereren hergebruikt. De servers worden geplaatst op zogenaamde Leaf Sites. Dat zijn locaties als appartementengebouwen en hotels, waar de warmte van de servers gebruikt kan worden voor de verwarming van het gebouw, of voor het opwarmen van kraanwater.

Een andere innovatie is de innovatieve op glasvezel gebaseerde gedistribueerde architectuur die LeafCloud introduceert. Klantgegevens worden veilig opgeslagen in een traditioneel datacenter, terwijl de servers kilometers verderop in aangesloten Leaf Sites draaien. In deze architectuur zullen klanten de splitsing niet opmerken, maar het zorgt ervoor dat het systeem niet alleen groener is, maar ook veiliger en betrouwbaarder.

“Het hergebruiken van restwarmte uit conventionele datacenters is erg kostbaar en duur. Daarom gebruiken we in feite het Nederlandse glasvezelnetwerk om de warmte over te dragen. Het verplaatsen van de servers is veel slimmer”, zegt David Kohnstamm, CEO en mede-oprichter LeafCloud.


Ook interessant