Zoeken
Menu
Hogere stookkosten door thuiswerken

De stookkosten in een gemiddeld Nederlands gezin zullen hoogstwaarschijnlijk oplopen nu veel mensen - al dan niet verplicht - thuis werken in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Dat schrijft het AD, dat onderzoek heeft laten doen door prijsvergelijker Independer.

Independer bekeek gegevens van netbeheerder Liander en komt tot de conclusie dat huishoudens in de periode van 1 oktober tot 1 april gemiddeld 9,3 procent meer zullen besteden aan verwarming van hun woning dan in dezelfde periode vorig jaar.

"De meeste huishoudens hebben normaal gesproken een piekbelasting in de ochtend en de avond”, zegt Joris Kerkhof van Independer in het AD. "We zijn uitgegaan van een huishouden dat bij normaal werk overdag niet thuis is en in de nieuwe situatie de hele dag. Dan is er nog maar één piekmoment, namelijk in de ochtend. Het huis warm houden kost immers minder energie dan het huis verwarmen als het nog koud is. Vanwege de hoeveelheid tijd dat de verwarming aan staat, kom je echter toch op 9,3 procent meer energie voor verwarming uit.”

Independer benadrukt in het artikel dat het om gemiddelden gaat. "Uiteraard zijn er grote verschillen, maar wij vinden het toch nuttig om mensen erop te wijzen dat ze komende winter meer geld kwijt zullen zijn aan energie", aldus Kerkhof.

Ook interessant