Zoeken
Menu
Compensatie voor hoge energierekening

Het demissionaire kabinet compenseert huishoudens volgend jaar voor de stijgende energierekening als gevolg van de hoge gasprijs. Dat maakte het kabinet afgelopen vrijdag bekend. Het gaat voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik om ongeveer 400 euro. Het pakket kost in totaal 3,2 miljard euro, waarvan een deel wordt geleend.

Het kabinet had op aandringen van de Tweede Kamer toegezegd te zullen kijken naar maatregelen om de verwachte hogere kosten door de stijgende gasprijzen te beperken. Die rijzen de afgelopen tijd de pan uit door internationale ontwikkelingen.

De rekening wordt gedrukt doordat de korting op de energiebelasting wordt verhoogd met 230 euro. Daarnaast worden ook de elektriciteitstarieven verlaagd, kondigde het kabinet aan. Hoeveel dat uiteindelijk zal schelen, zal per geval anders zijn. Door de stijgende gasprijzen dreigt komende winter de energierekening van veel huishoudens met vele tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Een deel van het kabinet kwam dinsdag al bijeen voor overleg over compensatie voor consumenten en bedrijven, maar zei toen nog verschillende varianten te moeten doorrekenen.

Het kabinet liet eerder weten dat het ingewikkeld was om tot een regeling te komen die niet te duur was. Gekeken werd hoe het geld vooral zou terechtkomen bij mensen die een hoge energierekening hebben en een laag inkomen. Die groep wordt namelijk extra zwaar getroffen nu de prijzen zo zijn opgelopen, terwijl zij die kosten het moeilijkst kunnen dragen. Behalve aan de compensatie voor de hoge prijzen wil het kabinet ook geld besteden aan isolatie van woningen en de verduurzaming van het Nederlandse energieverbruik. Dat is iets voor de langere termijn, benadrukte de staatssecretaris, maar ook daar worden komend jaar honderden miljoenen euro's extra aan besteed.

Ook interessant