Zoeken
Menu
“Trots dat ik als vrouw dit vak uitoefen” Foto: Linda Nellessen

Vraag maar raak. In deze rubriek vragen we het hemd van het lijf van enkele w-installateurs. Zij geven graag tips en ideeën.

Interview met: 
Linda Nellessen, 34 jaar en onderhoudsmonteur bij GEAS.

Wat vind je mooi aan dit vak?
"Techniek heb ik altijd interessant gevonden, en als onderhoudsmonteur kom je bij mensen thuis. Dat is een leuke combinatie."

Welke klus herinner je je als een bijzondere?
"Ik was bij een oude meneer om de gashaard schoon te maken. Bij elk schroefje dat ik los wilde draaien zei hij ‘Blief doar moar af’. Hij wilde niet dat ik er aan zat want dat was niets voor vrouwen. Uiteindelijk heb ik er een collega bij geroepen – een man – en die kreeg geen commentaar. Ik kon daar wel om lachen, hoor."

Wat zou je heel graag een keer doen qua klus/project?
"Mijn werk is heel afwisselend, maar projecten vind ik wel leuk. Soms hebben nieuwe ketels een modificatie nodig en moet de afstelling veranderd of er moet een nieuwe printplaat in."

Wat is je favoriete gereedschap, materiaal, merk?
"Ik vind het vooral belangrijk om goed gereedschap te hebben dat op tijd vervangen wordt. Merk en zo maakt me niet zoveel uit. Ik ben wel erg gehecht aan mijn foudraal, een soort rol waar ik mijn gereedschappen in meeneem. Met een koffer ben je geneigd er veel meer in te doen dan je nodig hebt, maar je tilt het wel allemaal."

Kun je je een probleem herinneren en hoe heb je dat opgelost?
"Met een app kan ik storingscodes bekijken en kom ik er dan nog niet uit, dan bel ik een collega. Dat heb ik wel eens gehad, en de collega zette er in eerste instantie een nieuwe ventilator in. Toen was de storing nog niet verholpen en bleek het aan de wisselaar te liggen."

Welke cursus/opleiding (bij/nascholing) heb je het laatst gevolgd?
"We krijgen regelmatig bijspijkercursussen van fabrikanten als er een nieuwe ketel is. Iets anders was de cursus voor praktijkbegeleiding. Elk team heeft een aanspreekpunt voor nieuwe monteurs die nog op school zitten, voor ons team ben ik dat. Als ze praktijkopdrachten moeten doen, of vragen hebben, dan kunnen ze bij mij terecht. Hoe meet je een pomp door, en hoe een gloeiplug. Dat soort dingen."

Trots op …?
"Ja, dat is toch wel dat ik me als vrouw staande kan houden in dit vak, zonder dat ik daar moeite voor hoef te doen. Het is vanzelfsprekend, ik hoef me niet te bewijzen, ik kan mezelf zijn."

Tips voor concullega’s?
"Zorg dat je er altijd verzorgd en netjes uitziet en wees beleefd, want je bent bij klanten in hun huis. Dat is in dit beroep heel belangrijk."

Hoe zie je de toekomst van de w-techniek/verwarming/CV?
"De ketels worden eenvoudiger qua afstelling en zo. Er is sprake van dat er op andere gassoorten gestookt gaat worden. Dat betekent andere verbrandingswaardes en dus andere afstellingen. Iets anders is de trend richting duurzaam en zuinig. We komen al regelmatig zonneboilers tegen, en er komen vast meer noviteiten op dat gebied."

Ook interessant