Zoeken
Menu
Beursnieuws Nederland koopt nog massaal gasgestookte cv-ketels Tekst: Mari van Lieshout | Foto: Getty Images

De verkoop van warmtepompen stijgt aanzienlijk. In 2018 was er een toename van 27 procent ten opzichte van 2017. Maar de hr-ketel blijft met overtuiging het meest gekozen verwarmingsapparaat. De verkoop van cv-ketels was vier keer zo hoog. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu dat de verkoopcijfers van warmte-apparaten in kaart brengt.

"In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden: Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming. Wie nu kiest voor een hr-ketel, zit nog vijftien jaar aan het gas vast. Aardgasvrij wonen moet voor zoveel mogelijk mensen mogelijk worden gemaakt, daarom is het nodig dat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen van hun gemeente over het verduurzamingsplan voor hun wijk. Ook is het belangrijk dat er financiële steun blijft voor de aanschaf van duurzame apparaten", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat gemeenten per 2021 duidelijk moeten hebben welke wijken wanneer van het aardgas af gaan.

Hollandse keuken is elektrisch

Elektrisch koken is Het Nieuwe Koken: in 2018 koos drie op de vier kopers (73%) voor een elektrische kookplaat. In 2017 ging dit nog om 58%. In 2016 lagen de verkoopcijfers van elektrische kookplaten voor het eerst hoger dan die van gaskookplaten. Tot de categorie ‘elektrische kookplaat’ behoort inductie, halogeen en de keramische kookplaat. Inductiekookplaten zijn het meest populair. Het merendeel van de aangeschafte elektrische kookplaten is bestemd voor bestaande woningen. Van alle elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig met stroom. Bij het gebruik van groene stroom is koken op elektriciteit CO2-vrij.

Uiteindelijk moeten in 2050 alle woningen en gebouwen fossielvrij zijn. Natuur & Milieu monitort jaarlijks de voortgang van deze transitie naar aardgasvrije gebouwen. Het is belangrijk om goed zicht te hebben op deze ontwikkelingen, omdat energienetten tijdig moeten worden aangepast op de nieuwe energiebronnen.

Ook interessant