Zoeken
Menu
Het doek valt voor de VR-ketel Foto: Shutterstock

De VR-ketel gaat in de ban. Vanaf september worden cv-ketels voorzien van een energielabel. Ketels die niet energiezuinig genoeg zijn, waaronder de VR-ketel, mogen dan niet meer worden verkocht. Bent u al voorbereid op deze maatregel?

Op 26 september verandert er een hoop voor de cv-installateur. Vanaf deze datum moeten alle verwarmingstoestellen (tot en met 400 kW) en boilers en warmwateropslagtanks (tot 2000 liter) voldoen aan de nieuwe Europese minimumeisen voor energieprestaties: de ErP-richtlijn. Alle gasketels moeten vanaf dat moment zijn uitgerust met een energielabel. Wat energielabels betreft is er een beperkte keuze: alleen label A en B zijn toegestaan.

Niet zuinig genoeg

Ketels met energielabel C vallen buiten de boot en zijn vanaf dat moment verboden. Met label C betekent dit dat vanaf september het doek valt voor de VR-ketel. Deze zogenaamde ketels met verbeterd rendement zijn volgens de Europese regels niet zuinig genoeg. Vanaf dat moment verdwijnen de VR-ketels nagenoeg van de markt; alleen als het ├ęcht niet anders kan, zijn deze ketels nog toegestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij appartementen, waarbij het rookgaskanaal niet aan te passen is.

HR-ketel

Gezien deze aanstaande maatregel zullen VR-ketels de komende tijd steeds vaker vervangen worden door energiezuinigere HR-ketels: ketels met hoog rendement. Als minimaal 83 procent van de energie wordt omgezet in nuttige warmte, spreken we van een verbeterde rendement (VR); vanaf 90 procent is er sprake van hoog rendement (HR).

Bent u al voorbereid op deze maatregel? Heeft u al veel VR-ketels vervangen? Laat uw reactie hieronder achter.

Ook interessant