Zoeken
Menu
Energiebesparende SolarFreezer verovert de markt Foto: Shutterstock

De SolarFreezer verwarmt de woning op een duurzame manier en zorgt voor een behoorlijke energiebesparing. Een kruipruimte onder de begane grond en zonnepanelen op het dak zijn het enige wat ervoor nodig is. Volgend jaar maart gaat de SolarFreezer de markt op.

De broers Roderick en Floris Wolters uit Lichtenvoorde zijn het brein achter de SolarFreezer. Wat klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf. Belangstellenden uit het hele land melden zich bij de mannen. En dat is niet voor niets; de jonge ontwerpers claimen met hun SolarFreezer een 100 procent gasbesparing, mits er niet op gas wordt gekookt. Op deze manier wordt de energierekening (bijna) gereduceerd tot nul.

Waterzak

De SolarFreezer is eigenlijk een grote waterzak die zelf stroom opwekt. Het water in de zak wordt verwarmd door de zonnepanelen op het dak. Een warmtepomp onttrekt die warmte vervolgens aan het water, waardoor het afkoelt tot onder het vriespunt en ijs ontstaat. Tijdens dit proces komt een hele hoop energie vrij, die wordt opgeslagen en vervolgens wordt gebruikt voor tapwaterbereiding en verwarming van de woning.

Kosten

Het innovatieve systeem zorgt ervoor dat woningen kostenneutraal worden opgewarmd. Dat is tegelijkertijd ook het grootste pluspunt.  De gasrekening verdwijnt dus; tegelijkertijd stijgt wel de elektriciteitsrekening, wat sommige critici zien als een nadeel. De exacte prijs van de SolarFreezer is niet bekend. Het systeem kan immers worden afgestemd op elke energievraag voor warm water en verwarming, waardoor de prijs varieert. De ontwikkelaars claimen echter een terugverdientijd van negen jaar.

Ook interessant