Zoeken
Menu
Cv-ketel slimmer dan ooit: klaar voor big data? Foto: Shutterstock

Veel apparatuur staat tegenwoordig in verbinding met internet, en zo ook de cv-ketel. Bij een moderne ketel kunt u op elke gewenste plek aflezen wat de staat van onderhoud is en zo efficiënt uw klant bedienen. Ook zijn de ketels steeds kleiner, zuiniger en kunt u ze behalve op gas straks ook op andere energiebronnen aansluiten.

Ketel vraagt zelf om hulp

De nieuwe cv-ketels vertellen zelf wanneer ze onderhoud nodig hebben. Ze bevatten sensoren die informatie doorsturen naar (meestal) een app waarop alles uit te lezen is. Zo’n app kan de keteleigenaar zelf downloaden en gebruiken om de cv-ketel in de gaten te houden. Hij kan dit ook zo instellen dat het toegankelijk is voor zijn installateur. De app geeft aan hoe de waterdruk is in de ketel, of de warmtewisselaar vervuild is, de ventilator nog goed werkt of hoe de status is van de brander en de drie-weg-klep.

Het voordeel van zo’n app is dat de eigenaar meer inzicht en betrokkenheid heeft bij de ketel, wat de kans op irritatie naar de installateur kleiner maakt. Voor u als installateur is het ook handig om via internet gegevens uit te lezen, want u hoeft u dan pas te komen als er echt wat aan de hand. Het onderhoud van de ketel kan op deze manier veel efficiënter uitgevoerd worden.

Thermostaat met slim design

Tot voor kort was de thermostaat maar een saai ding in de huiskamer, maar dat verandert snel. Een aantal bedrijven biedt mooie design thermostaten in strakke vormen en coole kleuren. Ook bedrijven die geen cv-ketels maken, profileren zich nu in deze markt. Zoals bijvoorbeeld Eneco, met hun ‘Toon, de slimme thermostaat’ of Thermosmart, een bedrijf dat zich uitsluitend op thermostaten richt. Alle nieuwe thermostaten zijn extern via internet af te lezen.

Hans Kouwenhoven van Thermosmart: “Ik denk dat er een grote hype aan 'internet-of-things' en 'big data' aankomt. Op dit moment zijn er ongeveer tien miljard apparaten online en volgens deskundigen zullen dit in 2030 dertig miljard zijn. Naast smartphones en computers zijn dat in toenemende mate huishoudelijk apparaten, en thermostaten zullen hier een rol in spelen.”

Ook de traditionele cv-ketelaanbieders  bieden slimme thermostaten aan die los verkrijgbaar zijn van de ketel. Zo heeft Nefit de Nefit Easy die ook op andere ketels dan een Nefit aan te sluiten is (deze moet dan wel met de juiste technologie uitgerust zijn).

Ook op andere energiebronnen

In Nederland zit veel gas in de grond maar toch zal er ooit een einde komen aan deze natuurlijke voorraad. Steeds vaker zien we het gebruik van warmtepompen en zonne-energie. Dit gebeurt meestal nog op initiatief van milieubewuste particulieren maar op termijn zullen deze energiebronnen noodzakelijk worden. Daarom is de moderne cv-ketel al uitgerust met randapparatuur om dit goed in te regelen.

Ook interessant