Zoeken
Menu
Nano infrarood-paneel 60% zuiniger dan gangbare IR-paneel Tekst: Mari van Lieshout - Beeld: Degree-n

De ontwikkeling van nanotechnologie heeft al vele zegeningen gebracht. Degree-n is erin geslaagd de technologie te combineren met infra-rood (IR) panelen. Daarmee is comfortabele verwarming met een zeer laag energieverbruik mogelijk. Een alternatief voor warmtepompen.

Infrarood verwarming bestaat al veel langer, maar de bestaande panelen die men bijvoorbeeld in bouwmarkten kan aanschaffen, zijn qua energie-efficiëntie niet te vergelijken met de infrarood panelen die volgens een gepatenteerde nanotechnologie door Degree-n zijn ontwikkeld.  Door de unieke eigenschappen van nanotechnologie in combinatie met IR is het mogelijk om het energieverbruik te verlagen. De innovatie zit hem in de dispersie die Degree-n heeft ontwikkeld en  die geoptimaliseerd is voor de opwekking van stralingswarmte met een hoog rendement. Deze techniek bespaart tot minimaal 60 procent in vergelijking tot traditionele centrale verwarming. Verwarmen via de Nano IR-verwarmingspanelen kost circa 15 watt per m2, tegen de huidige elektriciteitsprijzen komt dat naar schatting neer op 4-6 euro per m2 per jaar.

Distributieverlies

Traditionele verwarmingssystemen werken op basis van convectie: lucht is de drager van de warmte. Een traditioneel cv-systeem verplaatst warmte vanaf de cv-ketel, via leidingen naar de radiatoren. Tijdens dit proces gaat veel warmte verloren (distributieverlies). Wanneer lucht de drager van warmte is, ontstaat luchtcirculatie. De warme lucht stijgt op en maakt plaats voor koudere lucht die door de radiatoren wordt opgewarmd. Omdat de warmte via de lucht wordt getransporteerd, blijven vaste elementen in de ruimte kouder. Daarnaast veroorzaakt de luchtcirculatie ook stofcirculatie, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Bij Nano IR-verwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Doordat de objecten de warmte absorberen is er nagenoeg geen temperatuurverschil in dezelfde ruimte. De luchttemperatuur in een ruimte die door Nano IR-verwarming wordt verwarmd, kan tot 4 °C lager zijn dan bij traditionele verwarming, terwijl de ruimte toch behaaglijk aanvoelt.

Geen zware groepen

Door de geringe vermogens die nodig zijn om ruimtes met Nano IR te verwarmen, kunnen ze zonder aanpassingen worden aangesloten op de bestaande elektrische installatie. Bij een warmtepomp is voor een bedrijfszeker functioneren van de installatie vaak een aansluiting van 3 x 35 A nodig (als het vermogen van de verwarming kan worden beperkt, volstaat een 3 x 25 A-aansluiting). Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse vaste kosten van het elektriciteitsgebruik.

De Nano IR-panelen worden volledig in Nederland geassembleerd door de Tomin Groep, een sociale onderneming in Hilversum. Hier worden basisverwarmingselementen van 100 W gemaakt die tot panelen van 100, 200 en 300 W worden samengesteld  De productie is zodanig opgezet dat wanneer grote projecten zich aandienen, de assemblage in korte tijd kan worden opgeschaald. Inmiddels zijn er al verschillende projecten in Nederland gerealiseerd.

Degree-n levert de Nano IR-panelen via Degree-n gecertificeerde distributeurs en installateurs. Eens per maand verzorgt het bedrijf een dag training voor installateurs die zich willen certificeren voor verkoop en installatie van de Nano IR panelen. Voor installateurs is er een calculator beschikbaar om de besparing per woning of kantoor door te rekenen. 

Ook interessant