Zoeken
Menu
​Houtkachel en EPC: (g)een prima match Foto: Shutterstock

Omtrent epc-berekeningen is al veel gezegd en geschreven. De regels worden regelmatig aangepast, uitgebreid, teruggedraaid, et cetera, en dat geeft onduidelijkheid. En dan wordt er uit gemakzucht soms geconcludeerd dat epc-cijfers en houtkachels niet samen gaan. Hoe zit dat nou?

Een toekomstige eigenares van een nieuwbouwwoning in Zeist kreeg te horen dat zij geen houtkachel zou mogen plaatsen. Dit in verband met de bijbehorende energieprestatie-coëfficiënt (epc), waarvan bij de oplevering een certificaat zou worden vertrekt. Volgens die overeenkomst moeten de bewoners op een voorgeschreven manier hun huis ventileren en verwarmen, en een houtkachel zou het klimaat ernstig verstoren

Strengste normen

Bij de Stichting PassiefBouwen vindt men een epc-cijfer niet zaligmakend. De voorzitter gaf te kennen dat een dergelijk cijfer niets over het werkelijke energiegebruik, noch over het wooncomfort zegt. Daar komt bij dat milieuvriendelijk gewonnen hout verstookt in een moderne houtkachel qua uitstoot uit de schoorsteen aantoonbaar binnen de strengstenormen blijft.

Sfeer verhogende bijverwarming

Paul Bijvoet, importeur van duurzame verwarmingsinstallaties waaronder pelletkachels, deed het nodige speurwerk naar de combinatie EPC en houtkachels. Volgens hem heeft een architect die een houtkachel in een nieuwbouwwoning verbiedt het hele epc-verhaal niet goed begrepen. “Punt 1 is dat er moet worden vastgesteld of het om hoofd- dan wel bijverwarming gaat. Daar gaat het direct mis. Het is zo dat de houtkachel gewoon als bijverwarming opgenomen mag worden in de epc, als er ook maar  een vorm van hoofdverwarming vermeld wordt, zoals een gasketel of een pelletketel. Er is dus niets aan de hand: een houtkachel geeft een (nieuwbouw)woning sfeer en uitstraling en verbieden is grote onzin.”

Primaire verwarmingsbron

En wat als een toestel gestookt op hout(producten) als hoofdverwarming fungeert? Bijvoet: “Een primaire verwarmingsbron die zelfreinigend is en een voorraadvat heeft – dat kan een warmtepomp maar ook een pelletketel zijn – kun je zonder problemen opnemen in de epc-berekening. Er is dan namelijk geen gasketel nodig als naverwarming. Een pelletketel stond tot voor kort niet in de software-lijst van de epc: ook reden voor onduidelijkheid en aannames. Gelukkig is die warmteinstallatie nu toegevoegd, en het mooie is dat hij meer dan fantastisch scoort. Een prima optie dus voor iedereen die duurzaam wil verwarmen.

Milieuvriendelijk

Bijvoet concludeert dat de marktpotentie voor houtpellet-kachels en houtsnipper-kachels groot is. Nu maken deze systemen nog maar een klein deel uit van de lokaal opgewekte energie, maar de markt is snel aan het groeien. Omdat deze kachels sinds kort meegenomen mogen worden in de EPC-berekening van nieuw te bouwen woningen, is die hele nieuwbouwmarkt juist open gegaan. Het was voor de overheid nog een puzzel om de kachels in de rekensoftware onder te brengen. Ze zijn namelijk zo zuinig en milieuvriendelijk, dat je met enkel glas en veel minder isolatie de normen ook nog zou halen. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling”, besluit hij lachend.

Ook interessant