Zoeken
Menu
​Extra fittingopdruk moet kosten besparen Foto: persbericht Viega

De verkeerde fitting gebruiken is een veel voorkomend probleem en is de meeste installateurs wel eens overkomen. Om faalkosten en kwaliteitsverlies te verminderen heeft Viega een simpele oplossing bedacht: herkenbare markering op de fittingen.

Viega: “De opdruk voorkomt dat fittingen worden verwisseld en in een later stadium door het ontbreken van de veiligheidsfunctie SC-Contur weer moeten worden vervangen om aan kwaliteitstandaarden te voldoen.”

Profipress-fittingen

Alle koperen Profipress-fittingen tot en met 54 mm krijgen een opdruk. “Het Profipress-installatiesysteem met gepatenteerd SC-Contur zorgt ervoor dat niet-geperste fittingen al tijdens de centrale dichtheidsproef zichtbaar worden. Zij kunnen daarmee alsnog worden geperst voordat er schade kan ontstaan.” Om zo veel mogelijk fittingen te voorzien van het opdruk, geldt het voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties. Ook voor het transport van uiteenlopende media en brandblusinstallaties in de industrie en op schepen kunnen de nieuwe fittingen efficiënt werken.

Verwisselen gebeurt vaak

Het verwisselen van een fitting komt vaak voor en dat is niet zo gek. In slecht verlichte omgevingen, zoals in magazijnen, of door hectiek op de werkvloer, komt het veelvuldig voor. Daarbij moeten de opdrukken helpen: “De opdruk komt naast de markante groene, gele of witte punt op de zoom van de fitting die als markering van het toepassingsgebied van de fitting dient.” De gekleurde markeringen voldeden namelijk niet altijd goed. “De opdruk is uitsluitend bedoeld als extra veiligheid om verwisseling met andere fittingen te voorkomen.”

Betekenis

De gekleurde punt op de Profipress-fittingen markeert het toepassingsgebied: groen (met EPDM-dichtelement) voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties, geel (HNBR-dichtelement) voor gasinstallaties en wit (FKM-dichtelement) voor speciale toepassingen met hoge temperaturen, zoals zonnepanelen, stadsverwarming en lagedrukstoom.

Ook interessant