Zoeken
Menu
Ook consumentenarmaturen in het bakkie Bron: Wecycle

E-installateurs krijgen er regelmatig mee te maken: bij het installeren van nieuwe verlichting komen oude lampen en armaturen vrij. Opgelet: sinds augustus dit jaar moeten niet alleen professionele armaturen, maar ook kleinere ‘consumentenarmaturen’ in de inzamelbak. Alle armaturen verzamelen dus!

Een slimme installateur houdt de vrijgekomen lampen en armaturen apart, aldus Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec Nederland. LightRec is, namens alle importeurs en producenten, opdrachtgever voor de inzameling en recycling van afgedankte verlichting door Wecycle. Van Hoorn: “Oude verlichting kan uitstekend worden gerecycled. Als lampen en armaturen op de juiste plek worden ingeleverd, komen verkeerde stoffen niet in het milieu terecht. Want dat willen we uiteraard voorkomen. Denk daarbij aan kwik uit spaarlampen en tl-buizen en pcb’s uit oudere armaturen. Bovendien kunnen we met de juiste recycle-methodes zo veel mogelijk materialen uit lampen en armaturen hergebruiken. Zo dragen we bij aan de circulaire economie.”

Ook consumentenarmaturen apart

Dat lampen apart moeten worden ingeleverd, weet de gemiddelde installatieprofessional wel. Maar waar armaturen naartoe moeten, is voor sommige installateurs nog niet helder, aldus Van Hoorn. “We zien dat er nog steeds armaturen bij het oud-ijzer worden gebracht. Voor de beste recycling én volgens de wet moeten ze echter worden ingeleverd bij een WEEELABEX-gecertificeerde verwerker.” Het gaat daarbij niet meer alleen om de grote professionele armaturen. Van Hoorn: “Sinds augustus dit jaar moeten óók de kleinere, zogenaamde ‘consumentenarmaturen’, apart worden ingeleverd. Zorg er dus voor dat ook kleine armaturen in de juiste bak belanden.”

Inleveren?

Het inleveren van verlichting is gelukkig kinderlijk eenvoudig. Bij bijna iedere bouwmarkt en (technische) groothandel staan inleverbakken van Wecycle waar je verlichting kunt deponeren. Groot project? Dan levert Wecycle gratis inzamelmiddelen op maat op de projectlocatie. Wecycle zorgt er vervolgens voor dat de verlichting bij de juiste gecertificeerde verwerkers terechtkomt.

Zelf importeren? Opgelet!

Installatiebedrijven die zelf verlichting importeren in het buitenland, moeten goed opletten. Zij vallen onder de nieuwe wettelijke regeling en moeten zich daarom aanmelden bij LightRec Nederland, voor opgave van het aantal verkochte exemplaren. 

Ook interessant