Zoeken
Menu
OLED technologie: de nieuwste ontwikkelingen Beeld: LG

LG maakte onlangs furore op Light+Building met de Luflex OLED. Dit flexibele en flinterdunne materiaal geeft niet alleen licht, ook kan het geluid produceren. Bovendien kan het op steeds grotere schaal geproduceerd worden. Gaat OLED de wereld veroveren?

OLED technologie bestaat al een aantal jaar, maar begint steeds bekender te worden. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Het grootste verschil met LED is dat led een puntlichtbron is en OLED een oppervlakte lichtbron.

Flexibele lichtpanelen

Luflex OLED panelen worden geproduceerd door LG Display. Het bedrijf maakt lichtpanelen van slechts 0,41 mm dik die een zacht en natuurlijk licht verspreiden. De flexibele en buigzame panelen kunnen gebogen worden en hebben hierdoor oneindig veel mogelijkheden. Samen met het gelijkmatige licht maakt dit ze bijvoorbeeld erg geschikt voor allerlei interieurtoepassingen.

Michael Chung van LG Display: “OLED panelen zijn heel gemakkelijk om mee te werken, omdat ze maar maximaal 35 graden worden. Omdat het een grotevlakkenstraler betreft, is er minder sprake van schittering. OLED bevat daarnaast geen blauw licht, wat veel fijner is voor je ogen.”

OLED technologie verspreidt zich

Tot voor kort was OLED nog een prijzige technologie. Chung: “We zijn momenteel bezig met de 5e generatie van de OLED productielijn. Met deze Gen 5 line kunnen we 4 keer zoveel panelen produceren als voorheen.” LG verwacht dat de prijs van de Luflex hierdoor sterk zal dalen: “We denken dat dit de positie van OLED in de lichtmarkt zal veranderen.” Ook zie je OLED steeds meer terug in diverse branches, zoals de auto-industrie. Chung: “Er wordt nu gewerkt aan Luflex panelen als achterlicht. Je zult op korte termijn steeds meer auto’s met OLED technologie gaan zien”.

Licht geeft geluid

Op Light+Building demonstreerde het bedrijf ook hun nieuwe Crystal Sound OLED (CSO) Lights. De CSO technologie maakt het mogelijk om OLED lichtpanelen ook geluid te laten produceren. De ontwikkeling is veelbelovend voor de toekomst. Je ziet dit ook terug in OLED tv’s.

Hetzelfde als OLED en QLED TV?

OLED licht moet niet verward worden met de OLED televisie. LG benadrukt dat OLED licht niet wordt gebruikt voor het achtergrondlicht van televisies. De displays maken dan wel gebruik van soortgelijke basistechnologie, maar leveren uiteindelijk een heel ander resultaat op. QLED is weer een andersoortige technologie. Het staat voor Quantom Dot Light Emitting Diode. Dit zijn nanokristallen op een scherm die opkleuren onder invloed van licht. 

Ook interessant