Zoeken
Menu
Installeren op 135 meter hoogte Foto: Shutterstock

​Projecten kunnen om verschillende redenen bijzonder zijn. Dat kan te maken hebben met innovatieve technieken, met de grootte, de snelheid, de complexiteit, de logistiek, of … de hoogte! Bij Sabon Elektro kunnen ze er over meepraten, monteur Tim Cleven hees zich in een abseilharnas en klom naar 135 meter hoogte.

Projecten kunnen om verschillende redenen bijzonder zijn. Dat kan te maken hebben met innovatieve technieken, met de grootte, de snelheid, de complexiteit, de logistiek, of … de hoogte! Bij Sabon Elektro kunnen ze er over meepraten, monteur Tim Cleven hees zich in een abseilharnas en klom naar 135 meter hoogte.

Het project betrof het vervangen van de verouderde vliegtuigverlichting op de schoorstenen van de Clauscentrale in Maasbracht. In totaal ging het om zestien armaturen en ledlampen. De opdrachtgever leverde zelf alle materialen aan.

Krachtbekabeling en datanetwerken

Directeur Sander Bongartz van Sabon Elektro was blij dat Tim zich aanbood, maar had de klus, indien nodig, zelf geklaard. Bongartz: “Ik had eerder al werkzaamheden aan de Clauscentrale verricht. Bij de nieuwbouw hebben we als onderaannemer van Cofely gefungeerd. We hebben toen verlichting in de stoomcabines aangebracht, krachtbekabeling gelegd, datanetwerken gerealiseerd en een aantal nieuwe armaturen geplaatst.”
Tijdens die klus kwam Bongartz in contact met wat mensen van Totalis in Susteren. Total Industrial Support BV (Totalis) richt zich op het werken op moeilijk bereikbare plaatsen (op hoogte, in het water, nauwe ruimtes)  en combineert daartoe kennis en vaardigheden uit de alpine sport en speleologie tientallen jaren ervaring in de industriële onderhoudsbranche. Bongartz: “Toen ze iemand zochten om de vliegtuigverlichting op de 135 meter hoge schoorstenen van de Clauscentrale te vervangen, belden ze mij. Ik heb de klus aangenomen en ben toen binnen het bedrijf gaan vragen wie het wilde doen. Gelukkig reageerde Tim direct.”

Geen hoogtevrees

Tim Cleven vertelt over de klus: "Ik kreeg van Sander de opdracht om bij de Clauscentrale een aantal lampen te vervangen. Hij vroeg of ik last had van hoogtevrees, maar dat is gelukkig niet het geval. Wat er precies van mij werd verwacht, werd me pas duidelijk toen ik ter plaatse was. Ik moest via een kooi omhoog klimmen en zoveel mogelijk van de benodigde materialen en gereedschappen meenemen. Maar omdat het werk niet in een keer kon worden uitgevoerd, en ik een aantal keren omhoog moest, werd ik uiteindelijk mechanisch omhoog getrokken." Tim was geen moment echt bang. "Natuurlijk is het wel spannend, maar ik heb het gewoon op me af laten komen. Verschillende factoren maken het moeilijk om te werken op hoogte. Je moet fysiek en mentaal sterk in je schoenen om de opdracht tot een goed einde brengen. Voor mij was het de eerste keer dat ik op deze hoogte heb gewerkt. Ik had ooit een keer gebungeejumpt vanaf 80 meter hoogte, maar dat was toch anders … ."
 

Mocht er bij Sabon Elektro ooit nog zo’n klus langskomen, dan wil Tim dat best weer uitvoeren. ‘Ik zou graag nog een keer naar boven willen! Al was het alleen maar om te genieten van het prachtige uitzicht!’

Ook interessant