Zoeken
Menu
Vijf voordelen van ledverlichting Foto: Shutterstock

Dat ledverlichting de verlichtingsbron van de toekomst is, is inmiddels wel duidelijk. Maar een kleine opfriscursus is nooit weg, toch? Installatieprofs.nl zette vijf voordelen van ledverlichting voor je op een rijtje.


Voordeel 1: Duurzaam en milieuvriendelijk

Ledverlichting wordt geprezen om haar energiezuinigheid en duurzaamheid. Een ledlamp zet 90 procent van de energie om in licht en slechts 10 procent in warmte. Vergelijk je dit met een gloeilamp, dan is dat net andersom. Hierdoor is een flinke vermindering van het elektriciteitsgebruik mogelijk, wat ook goed is voor het milieu. Ledlampen gaan dan ook veel mee dan andere vormen van verlichting, wat resulteert in een kleinere afvalberg.

Wat de afvalverwerking zelf betreft, levert led nog wel vervuiling op. Door gebruikte stoffen als fosfor en arsenicum moet ledverlichting daarom net als andere lampen bij speciale inzamelpunten of als Klein Chemisch Afval ingeleverd worden.

Voordeel 2: Financieel

Goede ledverlichting* is in aankoop gemiddeld vijf keer duurder dan andere verlichting. Toch is er financieel voordeel te behalen. Afhankelijk van het energieverbruik, kan de investering in drie tot acht jaar terugverdiend worden.

Enerzijds gaat ledverlichting veel langer mee. Er zijn led-lampen die tot wel 50.000 branduren meegaan. Vergelijk dat met een gloeilamp, met een gemiddelde brandduur van 1.000 uren, en je kan beginnen met rekenen. Anderzijds zijn de energiekosten een stuk lager. Door gloei- of halogeenlampen te vervangen door led, kan een enorme elektriciteitsbesparing gerealiseerd worden. Onderzoek van Milieu Centraal, waaruit blijkt dat er nog steeds 65 miljoen ouderwetse gloeilampen bij particulieren in gebruik zijn, toont aan dat hier nog een grote winst te boeken valt. Er kan 970 miljoen kWh per jaar bespaard worden als al deze gloeilampen door ledlampen vervangen zouden worden. Als een huishouden, met gemiddeld elf gloeilampen in gebruik, op led over zou gaan, bespaart men 30 euro per jaar op stroom, berekende Milieu Centraal.

Voor ondernemers is een overgang naar ledverlichting extra aantrekkelijk vanwege de Energie InvesteringsAftrek (EIA). Ook in 2016 kunnen ondernemers nog 58 procent van de investeringskosten in led-buisarmaturen en led-verlichtingssystemen aftrekken van hun fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijvingen. Voorwaarde is wel dat ze de EIA binnen drie maanden na de opdracht aanvragen.

Voordeel 3: Breed toepasbaar

Er zijn eigenlijk geen domeinen waar ledverlichting niet toepasbaar is. Led kan dienen als basisverlichting, noodverlichting, sfeer- en accentverlichting, podiumverlichting, reclameverlichting, buitenverlichting, sportveldverlichting, enzovoorts.

Particuliere huishoudens, ondernemers en bedrijven, winkeliers, horeca; allen hebben baat bij een omschakeling naar ledverlichting.

Voordeel 4: Gebruiksgemak

Ledverlichting heeft ook heel wat in z’n mars als het aankomt op de gebruiksvriendelijkheid. De verlichting is gemakkelijk te dimmen en kan regelmatig aan- en uitgeschakeld worden. Dat is handig in functie van de energiebesparing. Bovendien geeft een ledlamp meteen volop licht zonder eerst ‘op te warmen’. Waar ledlampen vroeger vooral een koud, wit licht gaven, zijn nu alle kleuren verkrijgbaar. Daarnaast zijn de gekleurde ledlampen ook zeer efficiënt. Leds zijn ook goed te richten en goed bestand tegen lage temperaturen, al moet je wel opletten met vocht. Kijk hiervoor altijd goed naar welke IP-classificatie er op de verpakking staat.

Dankzij de brede toepasbaarheid, het gebruiksgemak, het diverse kleuren- en tintenpallet en de dimbaarheid, is led-verlichting goed te combineren met slimme verlichting, die te bedienen is middels smartphone of tablet. Ze zijn ook uitermate geschikt voor zakelijk gebruik in slimme lichtmanagementsystemen; bedrijven kunnen hiermee 50 tot 70 procent besparen op hun kantoor- en magazijnverlichting.

Voordeel 5: Innovatief

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn nog oneindig veel toepassingen voor led te bedenken. Primeurs die al op de Led Expo Benelux 2016 vakbeurs gepresenteerd werden zijn onder andere lantaarnpalen die de muziek afspelen van een mobiele telefoon en winkelverlichting die klantenwensen van smartphones kan uitlezen om vervolgens de gewenste producten aan te lichten.

Een vrij recente innovatie in de verlichtingswereld is ‘dynamische verlichting’. Dit type verlichting past zich qua kleur en intensiteit automatisch aan in de loop van de dag, zodat daglicht zo goed mogelijk nagebootst wordt. Met alle positieve gevolgen voor de gezondheid en werkritme van dien.

Ook interessant