Zoeken
Menu

In 2014 bestond nog 20% van de lampen uit ledverlichting. Op de zakelijke markt was dit 40%. Ledverlichting is aan een gestage opmars bezig: experts van McKinsey verwachten dat ledverlichting in 2020 zo’n 60 tot 70% van de totale markt uitmaakt. Dat is niet voor niets: ledverlichting kent vele voordelen en toepassingen.

De doodgewone gloeilampen, spaarlampen en tl-buizen worden meer en meer vervangen door ledverlichting, omdat het energiezuiniger is dan conventionele verlichting. Bovendien is de levensduur van led langer, waardoor, met name in landen met een hoog energietarief, led steeds aantrekkelijker wordt.

Ledverlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren: van warm rood tot helder ‘daglicht’. De Ra-waarde, een maatstaf voor kleurweergave, gaat bovendien steeds meer richting de 100, de waarde van perfecte kleurweergave. Door al deze voordelen van led wordt deze vorm van verlichting steeds populairder. Inmiddels zijn er veel trends te bespeuren op het gebied van ledverlichting.

Ledverlichting in stedelijke toepassingen

Eén van de laatste trends is de toepassing van led in stadsverlichting. Led accentueert architectonische meesterwerken in de steden en kan persoonlijke verlichting bieden aan nachtelijke reizigers of werknemers in de bouw. Het zorgt daardoor voor een verbetering van de levenskwaliteit van mensen en zelfs een verlaging van de ongevallen- als misdaadstatistieken.

Trends voor winkels en horeca

De middenstand profiteert van het feit dat ledlampen gemakkelijk te verwerken zijn in de meest ludieke designs. Design zonder beperkingen zorgen voor efficiënte inbouw van ledspotjes, zonder in te boeten op sfeer en warmte. Met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van oled, kunnen zelfs nog meer leuke designtoepassingen bedacht worden, denk maar aan gebogen screens en ramen, waarop beelden gepresenteerd kunnen worden.

Daarnaast kunnen ledlampen door hun zeer hoge lichtopbrengst zorgen voor accenten op de producten die men in de winkel (letterlijk) extra wil belichten. Verder kunnen gloeilampen van 40, 60 en 100 Watt vervangen worden door dimbare ledlampen, zodat in iedere winkel, café, hotel of restaurant de gewenste sfeer gecreëerd kan worden.

Trends voor kantoren en industrie

Ook de industrie profiteert van de opmars van ledverlichting, bijvoorbeeld omdat ledlampen waterdicht gemaakt kunnen worden, de techniek en betrouwbaarheid sterk verbeterd zijn en de beperkingen gereduceerd zijn. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat TL-armaturen in distributiecentra steeds vaker vervangen worden door led.

Daarnaast kan de conventionele tl-verlichting nog wel eens gaan flikkeren, wat een onrustig effect geeft en een negatieve invloed heeft op het aantal ziekmeldingen. Ledverlichting knippert niet, is rustig voor het oog en bovendien makkelijk aan te brengen in systeemplafonds. Een ander belangrijk voordeel van ledverlichting is dat ze energiezuinig zijn en dus een flinke besparing kunnen opleveren. Volgens kenners is een minimale energiebesparing van 50% mogelijk wanneer TL-verlichting vervangen wordt door led.

Op de lange termijn is ledverlichting dus een investering, niet alleen financieel gezien, maar ook wat betreft veiligheid, sfeer en kleurweergave. 

Ook interessant