Zoeken
Menu
TL versus led-TL: de belangrijkste voor- en nadelen Foto: Shutterstock

Het gebruik van led-verlichting heeft in relatief korte tijd een hoge vlucht genomen. En terecht, aangezien led-verlichting veel voordelen biedt. Maar is led-tl ook te verkiezen boven de traditionele tl-verlichting?

Een gloeilamp vervangen door een veel energiezuinigere led-lamp is een goede zet: led-lampen verbruiken al snel 80 procent minder energie dan de traditionele gloei- of halogeenlamp. Een gloeilamp verbruikt veel meer energie, waardoor de investering in een led-lamp in korte tijd is terug te verdienen. In een professionele omgeving waar sprake is van veel branduren, duurt het soms nog geen jaar eer de investering is terugverdiend. In een huiselijke setting is de terugverdientijd weliswaar langer, maar heeft een led-lamp nog steeds een langere levensduur als belangrijk pluspunt.

Reflectie niet nodig

Niet alleen alle verschillende soorten gloei- en halogeenlampen zijn tegenwoordig te vervangen door een led-variant. Ook de oude bekende tl-buis bestaat nu in een led-uitvoering. Het is niet eenvoudig te zeggen of het aan te raden is traditionele tl-buizen te vervangen door led-tl.

Op zichzelf verbruikt een led-tl minder energie dan de bekende spaarlamp en omdat een led-buis werkt zonder starter, is een (iets) hogere besparing mogelijk dan bij een spaarlamp. Als er sprake is van tl-buizen in open armaturen, valt er bovendien nog meer te besparen; zonder spiegelreflectiekap gaat er bij tl namelijk veel licht verloren omdat het niet naar beneden wordt gereflecteerd. Led-tl straalt uitsluitend naar beneden en kent dit probleem dus niet.

Nieuwe generatie tl-buizen

Belangrijk om in de overweging mee te nemen is het feit dat gewone tl-buizen de laatste jaren ook flink zijn doorontwikkeld. Er bestaat inmiddels een energiezuinig alternatief voor de bekende (dikke) T8-buizen: de T5-buis. Deze dunnere tl-buizen leveren net als led-lampen flinke besparingen op (40 tot 50 procent). Wat deze nieuwe generatie tl-buizen aantrekkelijk maakt ten opzichte van led-tl, is de aanschafprijs. En terwijl in het verleden de levensduur van een tl-buis nog relatief beperkt was tegenover die van led-tl, zijn er nu ook longlife tl-buizen die aanzienlijk langer mee gaan dan de conventionele t8-buizen.

Wie wil overschakelen van T8 naar T5 loopt wel tegen het punt aan dat T5-tubes een ander armatuur vereisen: ze gebruiken een andere VSA, hebben een andere fitting en zijn dunner dan de T8-varianten. Een T5-buis past kortom niet in een bestaande T8-armatuur – waar led-tl wel in past.

Prijs van Led-tl als struikelblok

Led-tl heeft zeker voordelen ten opzichte van het traditionele tl-licht: led-tl bestaat in allerlei maten en soorten en ook ‘warmere’ kleuren zijn beschikbaar. Verder heeft led-tl geen opstarttijd en functioneert het zeer goed onder koude omstandigheden, bijvoorbeeld in koel- en vriescellen. Toch is led-tl niet in alle opzichten een ideaal alternatief voor ‘gewone’ tl-verlichting.

Led-tl kan slecht tegen hoge temperaturen en de rechte afstraling naar beneden zorgt niet in alle gevallen voor de beste verlichtingsoplossing. Het grootste struikelblok is echter de prijs bij aanschaf en vervanging. Vooralsnog is kwalitatief goede led-tl vele malen duurder dan conventionele tl-verlichting. Zelfs als de investering snel terug te verdienen is, moeten de financiële middelen om die investering te doen wél eerst beschikbaar zijn!

Ook interessant