Zoeken
Menu
Q-Park verlaagt energieverbruik met minimaal 40% door overstap naar LED Beeld: Q-Park

Q-Park, een van de grootste parkeeraanbieders van Europa, vervangt op 200 parkeerlocaties ongeveer 100.000 armaturen en stapt over op LED. Dit is vermoedelijk het grootste op zichzelf staande verlichtingsproject dat tot nu toe in Europa is uitgevoerd. De uitrol vindt plaats in zeven landen en zal in december 2019 afgerond zijn.

In zeven Europese landen tegelijk

Future Energy Solutions (FES), toonaangevend leverancier van energieprestatieoplossingen, is verantwoordelijk voor het leveren, installeren en onderhouden van ledverlichtingstechnologie bij Q-Park. Dit vermoedelijk grootste op zichzelf staande verlichtingsproject dat tot nu toe in Europa is uitgevoerd zal gelijktijdig plaatsvinden in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en Denemarken. 

FES

Q-Park baseerde de keuze voor FES op de ervaring en referenties van het bedrijf. Q-Park was op zoek naar een complete alles-in-éénoplossing, inclusief alle elementen van het implementatieproces: van inventarisatie en ontwerp, tot installatie, ingebruikname en onderhoud en FES kon dat leveren. Het bedrijf heeft een zorgvuldige selectie gemaakt van vooraanstaande internationale fabrikanten van ledarmaturen, om een efficiënte best-in-classoplossing te kunnen leveren. Daarnaast werkt FES samen met lokale installatie- en onderhoudspartners in elk van de zeven landen.

Niet alleen besparen

Voor Q-Park gaan de Europese minimumeisen voor verlichting in parkeervoorzieningen niet ver genoeg. Volgens het bedrijf is betere verlichting uitnodigender en krijgen klanten er bovendien een veiliger gevoel door. Peter Mertens, Corporate Manager Real Estate van Q-Park, licht toe: "Optimalisatie van de parkeervoorzieningen die we met ledverlichting energiezuiniger kunnen maken, heeft meerdere voordelen: betere verlichting, energiebesparingen en lagere onderhoudskosten. Met de ledtechnologie van tegenwoordig liggen deze voordelen binnen handbereik, vandaar onze keuze om de lichtsystemen aan te pakken. Wij streven ernaar het reduceerbare energieverbruik voor verlichting, verspreid over al onze parkeervoorzieningen, met minimaal 40% te verlagen." Ledverlichting levert niet alleen kostenbesparingen op. Q-Park zag ook kans zijn koolstofvoetafdruk verder te verkleinen door middel van draadloze verlichtingsregeling. 

Lichtrekening tot 75% lager

Marcus Brodin, commercieel directeur bij FES, over de voordelen van ledverlichting: "Uit ons onderzoek blijkt dat energiekosten blijven stijgen, maar dat de keuze voor ledverlichting kan resulteren in een lichtrekening die tot wel 75% lager uitvalt. Bovendien zijn ledarmaturen een milieuvriendelijke keuze: ze zijn 100% recyclebaar en bevatten geen kwik of andere gevaarlijke chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Deze technologie sluit dus ook nog eens perfect aan bij het duidelijk omlijnde MVO-programma van Q-Park." 

Maatwerk

FES treedt op als hoofdintegrator en geeft vorm aan een oplossing op maat voor elke parkeervoorziening. Afhankelijk van wat er nodig is voor de afgesproken lichtsterkte en terugverdientijd, kan FES overgaan tot vervanging van elk lichtpunt, volledig herontwerp van het verlichtingsconcept of, in bepaalde gevallen, optimalisatie van de bestaande infrastructuur en verlichtingsregeling. Ook gaat FES zorgen voor een meerjarig onderhoudsprogramma. 

Momenteel vinden de eerste inventarisaties op locatie plaats; de eerste installaties staan gepland voor september 2018.

Ook interessant