Zoeken
Menu
Gemeente Huizen voorziet elke straatlantaarn van ledverlichting Foto: persbericht gemeente Huizen

Een primeur voor Huizen: de Noord-Hollandse gemeente verving in de afgelopen maanden alle 8.600 traditionele lichtbronnen met ledverlichting. Huizen is daarmee de allereerste gemeente in Nederland waar de publieke verlichting voor de volle honderd 100 procent uit ledverlichting bestaat.

Het project is onderdeel van ‘Huizen Klimaatbewust’, de overkoepelende naam voor alle duurzame initiatieven die Huizen in de aankomende jaren gepland heeft.

Trots op led

Thomas Wittekamp, beheerder van de openbare verlichting in Huizen, is trots op het project: "We zijn er trots op dat we als eerste gemeente 'verLED' zijn. De nieuwe led-lampen gaan veel langer mee. En het beheren en onderhouden van led-straatverlichting is efficiënter en daarmee goedkoper. Door deze dubbele besparing verwachten we onze investering in de retrofitlampen binnen zeven jaar terug te verdienen. Ook is er minder kans op uitval van straatverlichting, zodat Huizen altijd goed verlicht is. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt, in goede samenwerking met leverancier Saled LED verlichting en installateur Pilkes Infra."

Klimaatneutraal

Vorig jaar stemde het college van burgemeester en wethouders in met een ambitieus plan: een klimaatneutraal Huizen in 2050. De overgang op ledverlichting is daar een belangrijke stap in. Wethouder Gerrit Pas (zie foto): "Als gemeente proberen we het goede milieuvoorbeeld te geven. We hebben concrete maatregelen vastgesteld voor de komende vijf jaar. Onderdeel daarvan is de lange termijn besparing op onze verlichtingskosten. Daarnaast gaan we in Huizen voor duurzame energieopwekking. En het klimaatbestendig maken van wijken en buurten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende waterafvoer en een groene, natuurvriendelijke inrichting van parken en tuinen."

Ook interessant