Zoeken
Menu

Onderzoekers aan de Universiteit van Virginia hebben een praktische methode ontwikkeld waarmee signalen verzonden kunnen worden naar mobiele apparaten via LED-licht. Dit met een snelheid van 300 megabits per seconde. Geen WiFi, maar LiFi. Momenteel wordt er aan een eerste prototype gewerkt: een bureaulamp die een internetverbinding verstrekt.

“We hebben een algoritme ontwikkeld dat het verzenden van data via LED-licht aanzienlijk vergroot”, zegt Maite Brandt-Pearce, professor aan de Universiteit van Virginia. “Met die methode kunnen we data verzenden zonder extra energie te gebruiken.” Een woning die volledig gebruik maakt van LED-verlichting, zou met deze methode dus ook meerdere toegangspunten tot een netwerk hebben. Daarnaast wordt er niet meer energie gebruikt dan sowieso al nodig is om de lampen te laten branden. En aangezien LED-verlichting meer en meer de norm lijkt te worden, is dit een interessante ontwikkeling.

Het patent voor de technologie is inmiddels aangevraagd en een bijbehorend bedrijf, VLNComm (Visible Light Network Communications), is ook al opgericht. Het bedrijf werkt momenteel aan een prototype om investeerders aan zich te binden. “Er zijn veel verschillende producten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan grote LED-panelen voor winkelcentra, vliegvelden of vergaderruimtes. Of kleinere vormen LED-verlichting voor gebruik in woningen”, Aldus Brandt Pearce.

Geen vervanging van WiFi

De onderzoekers laten weten dat hun vorm van LiFi geen vervanging is voor WiFi, maar een uitbreidining. “Onze methode kan eigenlijk in elke lamp gebruikt worden, zolang het om LED gaat. Het heeft daarom de potentie om wijd verspreid gebruikt te worden en beter toegankelijk te zijn dan WiFi.”

Veiligheid

Maar hoe zit het met de veiligheid? Om data veilig te houden, is versleuteling, net als bij WiFi, noodzakelijk. Brandt-Pearce verwacht echter dat een netwerk via LED een stuk veiliger is: “Lichtgolven kunnen niet gedetecteerd worden buiten een bepaalde ruimte, want ze kunnen niet door muren heen.” Derhalve kan men geen toegang krijgen tot een LiFi-netwerk van buitenaf.

Daarnaast zou LiFi ideaal kunnen zijn voor plaatsen waar radiogolven, waar WiFi gebruikt van maakt, problemen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan ziekenhuizen en vliegtuigen.

Ook interessant