Zoeken
Menu
BIOLUX HCL-systeem van LEDVANCE krijgt VDE-kwaliteitscertificaat voor Human Centric Lighting

Voor het eerst certificeert het onafhankelijke VDE-test- en certificeringsinstituut dat een bedrijf kwalitatief voldoet aan alle bestaande eisen, normen en standaar- den voor een Human Centric Lighting (HCL) systeem. LEDVANCE ontvangt het HCL-certificaat met de best mogelijke kwaliteitsprijs (3/3 sterren) voor het nieuwe en geavanceerde BIOLUX® HCL-systeem. Het systeem ondersteunt het biolo- gische dag-nachtritme van de mens op een positieve manier, verhoogt het welzijn en de prestaties overdag en verbetert de kwaliteit van de slaap 's nachts.

Het VDE-keurmerk is synoniem voor veiligheid en kwaliteit in elektrotechnische appara- ten, componenten en systemen. De onafhankelijke testingenieurs voeren product-, kwa- liteits- en veiligheidstesten uit op meer dan 100.000 apparaten per jaar voordat het VDE-Instituut het keurmerk toekent. Het VDE-Instituut heeft nu een nieuwe gestandaar- diseerde catalogus van testcriteria ontwikkeld om HCL-systemen te beoordelen op kwa- liteit, veiligheid, prestaties en bruikbaarheid. De naleving van deze strenge criteria wordt bevestigd met een certificaat op drie niveaus. Het BIOLUX® HCL-systeem van LED- VANCE behaalde uitstekende resultaten in de tests en is het eerste HCL-systeem ooit dat het nieuwe VDE HCL-certificaat met de best mogelijke onderscheiding van 3/3 ster- ren heeft ontvangen. De beoordeling was gebaseerd op verschillende criteria met be- trekking tot lichtkwaliteit, correcte simulatie van het verloop van het daglicht, energie- en kostenefficiëntie, veiligheid, installatie- en inbedrijfstellingsgemak, bruikbaarheid en na- leving van nationale, EU- en wereldwijde normen en standaarden.

Normen en standaarden

"Tot nu toe zijn er geen kwalitatieve tests van HCL-systemen uitgevoerd door een onaf- hankelijke instantie", legt Dr. Ulrich Weiss, Hoofd R&D en Strategisch Portfoliomanage- ment bij LEDVANCE, uit. "We zijn daarom erg blij met het initiatief van VDE om gestan- daardiseerde HCL-testcriteria vast te stellen die gebaseerd zijn op normen en standaar- den en waarin meettechnieken zijn opgenomen. Dit is wereldwijd uniek. We zijn er erg trots op dat ons BIOLUX® HCL-systeem de best mogelijke kwaliteitsprijs van VDE heeft  ontvangen en voldoet aan alle eisen om het menselijke biologische ritme positief te on- dersteunen. "De samenwerking met de technische experts van LEDVANCE was uitstekend", zegt Dragana Zdravkovic-Stojanovic, technisch expert voor armaturen bij het VDE-instituut. "Onze criteria om met 3 sterren te worden bekroond, waren geenszins eenvoudig te re- aliseren. Ze noemt de uitstekende kwaliteit van het licht, het aan de situatie aangepaste verloop van de dag en de eenvoudige installatie als bijzonder opmerkelijk.

Wat kan Human Centric Lighting doen?

Kunstmatig licht heeft onze levens gerevolutioneerd. We kunnen overal en altijd wer- ken, maar maakt het ons ook gezonder? Voor een gezond, efficiënt leefritme hebben we de natuurlijke veranderingen in het daglicht nodig. Van het werken in kantoren bij slecht licht raken wij vermoeid, depressief en lusteloos.
Human Centric Lighting (HCL) gebruikt het juiste licht op het juiste moment om een werkomgeving te creëren die het natuurlijke verloop van het daglicht met zijn visuele, biologische en emotionele effecten nabootst.
Door middel van kleurtemperaturen en verlichtingssterktes kan HCL het verloop van het natuurlijke daglicht zodanig simuleren dat het het circadiaanse ritme (onze "innerlijke klok") positief ondersteunt. Een neutrale of koudwitte lichtkleur kan bijvoorbeeld in de ochtend energie geven. Warm wit licht is ontspannend en ideaal voor de avond. HCL ondersteunt de gezondheid, het welzijn en de prestaties.

Ook interessant