Zoeken
Menu

De traditionele lampenkappen en gloeilampen zijn wellicht binnenkort overbodig. De Amerikaanse start-up Rohinni ontwikkelde onlangs lightpaper: kleine led-lampjes, die zo op een A4-tje uit de printer rollen.

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting volgen elkaar in rap tempo op. Ledverlichting is populairder dan ooit en zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren: van warm rood tot helder ‘daglicht’. Inmiddels staat zelfs de opvolger van ledverlichting al klaar. Hoewel led inmiddels misschien geldt als dé nieuwe trend op het gebied van verlichting, staat de ontwikkeling van led ook nog lang niet stil. Zo is er dus nu lightpaper: een printproces voor led-licht.

Ledlampjes in printerinkt

Rohinni verwerkt heel kleine ledlampjes ter grootte van een rode bloedcel in een speciale printerinkt. De inkt reageert op elektriciteit en wanneer er stroom door het geprinte oppervlak loopt, lichten de ledlampjes op. Lightpaper kan in veel toepassingen een uitkomst zijn. Denk alleen maar aan telefoons, snowboards of verlichte logo’s op auto’s. En natuurlijk papieren verlichting, bijvoorbeeld in de vorm van lampenkappen, die – zonder lamp – zelf licht geven.

Dunste lichttechnologie ooit

Lightpaper is ontzettend dun, licht en buigzaam. Volgens Rohinni is het zelfs de dunste lichttechnologie die er op dit moment te verkrijgen is. Ten opzichte van oled schijnt Lightpaper dunner te zijn, de leds een langere levensduur te hebben en nóg beter buigzaam te zijn. Onduidelijk is echter nog hoe duur deze nieuwe lichttechnologie precies is. Naar verwachting komt Lightpaper halverwege 2015 op de markt.

Ook interessant