Zoeken
Menu
​De kooldraadlamp: wat is het beste alternatief? Foto: Shutterstock

Het verbod op kooldraadlampen dat in 2012 werd ingevoerd, had weinig effect. De energievretende sfeerlamp is namelijk nog gewoon in de winkels verkrijgbaar.

De verwachting is echter dat, wegens verscherpte wetgeving vanuit de EU, de kooldraadlamp in 2016 toch echt uit de winkels verdwijnt. Elektrotechniek365 sprak met verschillende leveranciers over de beste vervangers die momenteel op de markt zijn. De consensus blijkt groot: filament LED-lampen zijn momenteel de beste optie.

Kooldraadlampen zijn sfeervol en voegen wat toe aan een ruimte. Ze zorgen voor een fijne, ouderwetse uitstraling. Ideaal voor woonkamers, kapperszaken of bijvoorbeeld meubilair-winkels. Maar de designlampen zijn tegelijkertijd energievreters en hebben het dieprode energielabel E.

Het verbod op de kooldraadlamp in 2012 kwam dan ook niet als een verassing. Dankzij simpele trucs is het door de Europese Unie opgelegde verbod echter gemakkelijk te omzeilen. Zo importeren veel Nederlandse groothandels de lampen uit China of Oost-Europa, waar ze als 'versterkte industrielamp' gewoon worden verkocht. Ook komen de kooldraadlampen via Duitsland ons land binnen als verwarmingselementen. In 2016 zijn deze trucs naar alle waarschijnlijkheid echter niet meer toereikend en is een alternatieve lichtbron noodzakelijk. De vraag is: wat zijn de alternatieven?

LED filament

“Kooldraadlampen zijn nog nooit zo populair geweest. Toch verwachten we dat ze, misschien op sommige speciale versies na, op den duur helemaal gaan verdwijnen”, zegt Derk van Mameren van Snoerboer.nl. “Dat is in principe niet erg, want het heeft de ontwikkeling van alternatieve sfeerverlichting alleen maar vergroot.”

Roland van den Houten van Lampenhuis.nl raadt filament LED-lampen aan als beste vervanger voor de kooldraadlamp. Door gebruik te maken van smalle LED strips wordt gloeidraad nagebootst. Hierdoor krijgt de LED-lamp die vertrouwde uitstraling van een ouderwetse gloeilamp. “Ze zijn inmiddels ook in goud leverbaar”, aldus Van den Houten.

Van Mameren sluit zich hierbij aan: “De ontwikkelingen in LED-verlichting wijzen erop dat de long filament LED dé vervanger gaat worden. Bijvoorbeeld in combinatie met gekleurd glas. Momenteel hebben we al een aantal long filament LED-lampen liggen en de reacties zijn zeer positief.”

Dimbaar

Ook Sophie van Gloeilampgoedkoop.nl ziet de filament lamp als een goede en energiezuinige vervanger: “Steeds meer van deze LED filamentlampen zijn dimbaar, wat veel van onze klanten erg prettig vinden. Soms zijn deze vervangers echter nog wat fel en hebben ze een koelere kleurtemperatuur dan de originele kooldraadlampen. Op dat gebied wordt steeds meer gewonnen, zoals bijvoorbeeld met LED decolampen, die een prettige en warme lichtgloed hebben.”

Gloeilampgoedkoop.nl verwacht ook dat de kooldraadlampen in 2016 niet langer verkocht mogen worden. Sophie: “Wij richten ons steeds meer op de LED filamentlampen, omdat kooldraadlampen inderdaad moeilijker verkrijgbaar worden.”

Ook interessant