Zoeken
Menu
'Nederlandse huishoudens hebben nog 65 miljoen gloeilampen in gebruik' Foto: Shutterstock

De handel in gloeilampen mag tegenwoordig dan verboden zijn, het aantal dat nog in gebruik is in de Nederlandse huishoudens is nog steeds enorm. Het gaat om maar liefst 65 miljoen ouderwetse peertjes, laat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal weten. Wanneer deze vervangen zouden worden door ledverlichting, is een jaarlijkse besparing van 970 miljoen kWh mogelijk.

Slechts twintig procent van de huishoudens heeft geen enkele gloeilamp meer. Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden elf gloeilampen in gebruik en nog eens vier als reserve.

Ledverlichting

Wat nu als al deze huishoudens per direct overgaan op ledverlichting, vroeg Milieu Centraal zich af. "Het blijven gebruiken van gloeilampen is een gemiste kans voor het milieu en de eigen portemonnee", aldus Kirsten Palland van Milieu Centraal. "Alle 65 miljoen gloeilampen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt jaarlijks 970 miljoen kWh. Dat is evenveel als het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in gemeente Rotterdam. Het vervangen van de resterende elf gloeilampen door ledlampen bespaart een huishouden 30 euro per jaar aan stroom."

Verbod

Het verkopen van gloeilampen is sinds 2012 verboden. Dit omdat ze overbodig veel energie verbruiken. Ter vergelijking: een ledlamp is 80 procent zuiniger. Toch worden de gloeilampen nog steeds verkocht. Door de verpakking te voorzien van het symbool van een hamertje, laat de verkoper weten dat de lamp alleen bedoeld is voor professioneel gebruik, zoals op een bouwplaats. Aan het eind van februari is ook dit verboden en verdwijnt de gloeilamp voorgoed uit de schappen.

Lees ook: 'Gloeilamp in de toekomst net zo efficiënt als ledverlichting'

Milieu Centraal adviseert mensen om zo snel mogelijk over te stappen op ledverlichting, zelfs als de gloeilampen nog prima werken. "Ledlampen zijn goedkoper in de aanschaf, omdat ze veel langer meegaan. Zo vervangt een ledlamp van 25.000 branduren maar liefst 25 gloeilampen, die elk maar duizend uren branden", weet Palland.

Ook interessant