Zoeken
Menu
​Vervanging van technische installaties? Denk aan de recycling! Foto: persbericht Wecycle

Bij de vervanging van technische installaties in kantoorgebouwen blijven vaak grote hoeveelheden van gebruikte gasontladingslampen en armaturen over. Dat deze lampen een aparte behandeling verdienen, weten veel installateurs wel.

Wat niet vergeten mag worden, is dat de bijbehorende armaturen ook apart moeten worden ingeleverd voor recycling. De armaturen zijn namelijk prima te recyclen tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast kunnen ze stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu (pcb’s). Deze stoffen worden bij verantwoorde recycling verwijderd, zodat het milieu niet wordt belast.

Gasontladingslampen, zoals tl-buizen en spaarlampen, maar ook ledlampen vallen in de categorie elektronisch afval (e-waste) en moeten apart worden ingeleverd voor recycling. Een groot deel van de grondstoffen kunnen na recycling namelijk opnieuw gebruikt worden. Ook armaturen kunnen voor bijna 80 procent gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen. 

Belangrijk is dat oude lampen intact blijven bij het verwijderen, opslaan en vervoer. Sla oude lampen daarom op in daarvoor bestemde Wecycle-inzamelmiddelen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, afhankelijk van het formaat en het aantal lampen op jaarbasis. Ook voor armaturen bestaat een speciaal ontworpen inzamelbak. Een overzicht is te vinden op: www.wecycle.nl/installateur.

Lampen en armaturen inleveren

Installateurs kunnen lampen en armaturen vervolgens inleveren op de volgende locaties:

  • Bij Wecycle
  • Bij de groothandel
  • Bij de gemeente

Vanaf 300 lampen en/of 50 kilo aan armaturen kan de installateur zich kosteloos aansluiten bij het Wecycle-inzamelsysteem. Wecycle stelt veilige inzamelmiddelen ter beschikking en zorgt voor optimale recycling.

Bij alle vestigingen van Hornbach, Rexel, Solar, Technische Unie, Oosterberg en Vihamij staan Wecycle-inleverbakken. Hier kunnen installateurs kleine hoeveelheden van kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen kwijt. Armaturen kunnen gratis worden ingeleverd bij aankoop van een nieuw product. Technische Unie neemt tot 300 afgedankte lampen bij haar klanten mee in de retourlogistiek.

Gemeenten nemen in de regel tot zeven colli per keer gratis aan.

Verantwoord verwijderen en recyclen oude verlichting

  • Houd lampen en armaturen bij sloop, renovatie en vervanging strikt gescheiden van oud ijzer of puinmaterialen. Dit staat in de wet.
  • Haal de oude lamp(en) voorzichtig uit de armatuur. Houd de armatuur heel.
  • Sla de oude lampen en armaturen apart op in passende Wecycle-opslagboxen en containers.
  • Sluit je aan bij Wecycle, zodat lampen en armaturen gratis worden afgevoerd en optimaal worden gerecycled.
  • Gooi lampen in elk geval nooit weg. De dichtstbijzijnde inleverpunten staan op www.wecycle.nl/zoekerzakelijk

Armaturen direct inleveren bij een afvalverwerker? Controleer dan of deze afvalverwerker volgens de wettelijke WEEELABEX-certificering werkt. Controleer dit hier.

Ook interessant