Zoeken
Menu
NSVV: ‘Gezondheidsrisico’s ledverlichting vallen mee’ Foto: Shutterstock

De Gezondheidsraad waarschuwde in januari 2015 voor de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met ledverlichting. Ledlampen zouden een grotere lichtsterkte hebben en relatief blauwer zijn dan traditionele lampen. Het gevolg? Negatieve effecten op onze biologische klok en een grotere kans op oogaandoeningen, aldus de Gezondheidsraad. NSVV, kenniscentrum voor licht en verlichting, stelt in een persbericht dat deze risico’s veel kleiner zijn dan de Gezondheidsraad inschatte. Het kenniscentrum onderbouwt deze nuancering met drie argumenten.

De gezondheidsraad stelde: Omdat ledverlichting steeds vaker toegepast wordt, worden we steeds vaker blootgesteld aan blauw licht. Dit heeft een negatief effect op onze biologische klok.

NSVV stelt: ‘Het blijkt dat witte leds niet per definitie rijker zijn aan blauw licht dan andere lichtbronnen. Het is met name het toegenomen gebruik van licht (niet perse blauw) laat in de avond en nacht dat verstorend werkt op slaap en de biologische klok.’

Receptoren

Aan het begin van deze eeuw werden er receptoren in onze ogen ontdekt die invloed hebben op de sturing van onze biologische klok. Wanneer deze receptoren op het verkeerde moment blootgesteld worden aan licht, kan dit onze biologische klok verstoren.

De Gezondheidsraad stelde: Deze receptoren zijn het meest gevoelig voor blauw licht, wat vooral verspreid wordt door beeldschermen en ledverlichting.

NSVV stelt: ‘De algemene wetenschappelijk consensus op dit moment is anders. Ook het groen/gele deel van het lichtspectrum speelt een rol bij het aansturen van onze biologische klok. Daar komt bij dat uit onderzoek blijkt dat meer lichtblootstelling gedurende de dag ervoor zorgt dat licht in de daaropvolgende avond of nacht een minder grote verstorende invloed heeft op onze biologische klok en onze slaap. Het gaat dus niet alleen om blauw licht, maar ook om groen/geel licht én om het tijdstip van blootstelling, waarbij ook de hoeveelheid licht die men eerder heeft ontvangen meetelt.’

Blue-light hazard

De Gezondheidsraad stelde: De ontwikkeling van led technologie zorgt ervoor dat beeldschermen en lampen lichtsterker worden. Dit kan mogelijk lijden tot beschadiging van het netvlies, ook wel blue-light hazard genoemd.

NSVV stelt: ‘Het risico hierop is kleiner dan het lijkt. Ledlampen zijn voorzien van lenzen, diffusors en reflectoren om het licht te sturen, waardoor men in normale gebruikssituaties nooit direct in de lamp kijkt. Bovendien moet elke lamp die in de EU op de markt verschijnt, voldoen aan de veiligheidsstandaard. Daarnaast geldt dat mensen van nature een reflex hebben om weg te kijken van een lichtbron met te grote helderheid. Verder geldt dat de lichtintensiteiten waar we als gebruiker van lampen en beeldschermen aan worden blootgesteld veel kleiner zijn dan wanneer we buiten in het daglicht/zonlicht zijn.’

Ook interessant