Zoeken
Menu
​Lichtmast haalt fijnstof uit de lucht Foto: persbericht gemeente Arnhem

Arnhem heeft een primeur. In de stad zijn binnenkort zes fijnstoflichtmasten te vinden. De naam geeft het al een beetje weg: deze masten geven niet alleen licht, maar halen ook fijnstof uit de lucht.

Statiqair heeft het fijnstofreductiesysteem ontwikkeld waar de lichtmasten mee uitgerust zijn. Installatiespecialist Ziut levert de masten en verzorgt het onderhoud.

Fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer dit op dagelijkse basis ingeademd wordt. Pas als fijnstof in aanraking komt met regen, komt het op de grond terecht en is het niet langer schadelijk. Tot die tijd blijft het in de lucht zweven.

Primeur

Ziut probeert al jaren een fijnstofreductiesysteem in straatverlichting te integreren. Het project in Arnhem fungeert hierin als primeur. Het systeem zorgt ervoor dat fijnstofdeeltjes in een radius van 6 meter positief geladen worden. Hierdoor landen ze op het geaarde oppervlak van de lichtmast. Onderzoek wijst uit dat fijnstofgehalte in de omgeving van de mast tot wel 30 procent kan reduceren.

Ook interessant