Zoeken
Menu
Duurzame (straat-)verlichtingsinstallatie in Victoriapark Eindhoven

VANTOT presenteert een hedendaags, duurzaam en interactief antwoord op de statische straatverlichting die we kennen. SUNSEEKER is ontworpen, ontwikkeld en gerealiseerd voor het gloednieuwe Victoriapark in het centrum van Eindhoven. De 500 meter lange slinger van lichtmodules dient als esthetische bewegwijzering overdag, gids in de nacht, en de verbindende route tussen het station en Strijp.

Niet veel ontwerpers experimenteren op zo’n vooruitstrevende en eigenzinnige manier binnen de wereld van verlichting als VANTOT dat doet. Van led tot zonnecel, Esther Jongsma en Sam van Gurp hebben zich binnen hun studio VANTOT ontwikkeld tot ware lichtspecialisten. Van oorsprong creëerden ze innovatieve ledverlichting voor interieurs, inmiddels zetten de ontwerpers nieuwe stappen in de openbare ruimte. 

‘De wereld van straatverlichting is nog vrij conservatief’, merkten de ontwerpers. ‘Daar zetten wij met SUNSEEKER een duurzaam ontwerp tegenover dat een interessant spanningsveld oplevert: is het kunst? Is het straatverlichting? Of is het iets minder definieerbaars ertussenin?’ De slinger van parapluvormige lampionnen komt tegemoet aan de ambitie van de gemeente om met het Victoriapark - dat in 2023 klaar moet zijn - een energieneutraal park te creëren dat de omliggende woningen van energie moet voorzien. 

Met dit project laten de ontwerpers ons op een andere manier nadenken over duurzaamheid door ons een alternatief te laten ervaren, dynamische en poëtische lichtontwerpen die voor verwondering en verbeelding zorgen. Dat is de kracht van goed ontwerp en van experiment, waarbij creativiteit en gevoel voor esthetiek bij VANTOT altijd hand in hand gaan met technologie.

Overdag kun je het schouwspel ervaren van lampionnen die zich richting de zon bewegen. Ook licht de onderkant van de ring van de verlichtingsmodule op als een halo wanneer je in het park ligt of wandelt. En omringende bewoners hebben van bovenaf een exclusief uitzicht op een subtiel lichtspel. Zo valt er overdag altijd iets te beleven. Bovendien zorgt het zonlicht ervoor dat ‘s avonds de lichten ook kunnen branden. 

De lampen in de SUNSEEKER kunnen zodanig worden geprogrammeerd dat het licht kan dimmen, van kleur kan veranderen of feller wordt zodra mensen langslopen. Dat laatste maakt dat ze zich veiliger voelen ‘s avonds in het donker. De lichtstraat dient als bewegwijzering, gids in de nacht en vormt een verbindende route van A naar B, zoals van het centrum van Eindhoven naar Strijp.

Ook interessant