Zoeken
Menu
Nieuwe duurzame downlights doen geen concessies aan lichtcomfort Bron: Fagerhult

50% hoger rendement, 98% snellere installatie en 75% minder gewicht en volume van het koellichaam. Dat is wat Fagerhult belooft met de Pleiad G4: een nieuw, breder assortiment downlights met een focus op lichtcomfort en energie-efficiëntie.

De vierde generatie Pleiad is verkrijgbaar in alle mogelijke variaties wat betreft formaat, lichtdistributie en reflectiekleuren. Hiermee zegt Pleiad G4 dé oplossing te hebben voor elk downlight-project. Benno Dijkhuis, managing director van Fagerhult Nederland, licht toe wat zo bijzonder is aan de Pleiad G4: “We wilden geen enkele concessie doen aan de lumenopbrengst per watt. Die is 140 lumen, een verbetering van maar liefst 50% ten opzichte van voorganger Pleiad G3.” Dijkhuis legt uit dat dit succes mogelijk is gemaakt door een nieuwe constructie van het koellichaam en de door Fagerhult zelf ontwikkelde centrale Fresnel-lens. Hij voegt toe: “Dat maakt de Pleiad G4 zo’n kostenefficiënte downlight. Want samen met de verschillende bundelbreedtes en krachtige lumenpakketten is het met Pleiad G4 nu mogelijk om efficiënte en comfortabele verlichting te creëren met minder armaturen, zelfs bij hoge plafonds”.

Lichtplannen voor elke situatie

De Pleiad G4 maakt elke lichtplanning eenvoudiger dankzij één en hetzelfde armatuur. Dijkhuis is dan ook trots op het brede assortiment: “De complete serie bestaat uit inbouw-downlights in vier verschillende diameters, opbouw-downlights in twee diameters en wallwashers. Daar komen de verschillende armatuurmodellen en het brede scala aan lumenpakketten en reflectoren nog bij. Kortom: met dit assortiment is het mogelijke om functionele, comfortabele en energiezuinige lichtplannen te maken voor elke situatie, ongeacht plafondhoogte en inrichting.”

Optimaal lichtcomfort

Voor Vincent Dirkzwager, Sales Manager Indoor van Fagerhult Nederland, is ook het lichtcomfort een speerpunt van Pleiad G4. “Onze ontwikkelaars in Zweden wilden ook geen enkele concessie doen ten aanzien van het lichtcomfort”, vertelt hij. “Door hun technisch vernuft en doorzettingsvermogen kunnen we nu elke gewenste sfeer in een ruimte creëren. Maar liefst 90% van de lichtdistributie is geconcentreerd in de lens, die zachte luminantie-overgangen naar de reflector en verder de ruimte in geeft. Het resultaat: een verblindingsvrije omgeving met aangename luminantie.” Door deze technieken kunnen verschillende visuele indrukken van het armatuur (en ook de ruimte) bereikt worden om te voldoen aan de wensen van iedere klant qua vormgeving en design.Razendsnelle installatie

Installateurs zullen ook blij worden van de Pleiad G4, want deze is met behulp van een snelkoppeling in een seconde te installeren. En het kan zelfs nog sneller als aan de primaire kant een Wieland, WAGO of Ensto-snelkoppeling gebruikt wordt. De installatie in verlaagde plafonds is door de innovatieve veerconstructie zelfs mogelijk zonder gereedschap en handkracht. De behuizing hoeft alleen maar in de juiste positie geplaatst te worden en vervolgens doet de zwaartekracht de rest.

Duurzaam

Ook vanuit duurzaamheidsperspectief is Pleiad G4 een goede keuze. Alle armaturen kunnen geleverd worden met CLO (Constant Light Output). De driver is dan voorgeprogrammeerd voor een constant lichtniveau gedurende de hele levensduur. Hierdoor hoeft er geen rekening meer gehouden te worden met lichtterugval gedurende de levensduur van het armatuur en kan het geïnstalleerd vermogen verminderd worden. Het koellichaam van de Pleiad G4 heeft een compleet nieuw ontwerp dat de temperatuur in het armatuur verlaagt en bijdraagt aan de hoge effectiviteit. Door de nieuwe constructie is het volume en het gewicht van het koellichaam met 75% gereduceerd. Daardoor zijn de armaturen kleiner en lichter, wat weer resulteert in een lager materiaalverbruik en lagere milieu-impact.

Ook interessant