Zoeken
Menu
Slimme werkkleding moet veiligheid verhogen Foto: persbericht Snickers Workwear

Op het gebied van werkkleding valt nog veel te winnen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Nog veel professionals uit de installatie- en bouwbranche kampen met gezondheidsklachten. Reden voor het uitvoeren van testen. Aanleiding hiervoor zijn de resultaten van recente onderzoeken die in Zweden en Noorwegen werden uitgevoerd. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de werklieden het niet zo nauw nemen met de veiligheid en beschikbare beschermingsmiddelen zoals kniebeschermers.

Om te onderzoeken hoe ze het installateurs gemakkelijk kan maken en meer veiligheid kan bieden, gaat Snickers Workwear tests uitvoeren in verschillende landen. Dit willen zij doen door middel van slimme werkkleding die voorzien zijn van een chip. Hierdoor wordt geluidsoverlast en de impact op de knieën gemeten.

Europese test

Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met honderd vakmensen die in vijf verschillende landen werken. Ook werklieden uit Nederland gaan meewerken aan de test net zoals professionals uit België, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland worden de veiligheidsvoorschriften lang niet altijd nageleefd met alle gevolgen van dien. Daarnaast is knielen door de Inspectie SZW geclassificeerd als een zware fysieke belasting in de bouw. “De slimme werkkleding kan een antwoord zijn op de toenemende knieklachten en onveiligheid in de bouw”, legt Snickers Workwear het onderzoek uit.

Kleding met chip

De draagbare technologie heeft de naam Tracker 1 gekregen en is het eerste prototype. De werkbroek is voorzien van een speciale chip die de nodige informatie zal doorspelen. ”Functionaliteit, comfort en design zijn altijd al de belangrijkste basis geweest bij het ontwikkelen van onze kleding, maar met draagbare technologie kijken we op een volledig nieuwe manier naar werkkleding als middel om arbeidsgezondheid te verbeteren.”

Ook interessant