Zoeken
Menu
Waternevel uit mobiel apparaat biedt oplossing in bestaande voorzieningen Tekst: Mari van Lieshout

Brandmelders en draagbare brandblussers kunnen soms levensreddend zijn in woningbranden maar zijn voor verminderd zelfredzame mensen absoluut onvoldoende, zeker als deze mensen ook nog een verhoogd brandrisico hebben. Q-Fog heeft voor deze vaak kwetsbare groep mensen een nieuw type automatische werkende, mobiele watermist sprinkler ontwikkeld die snel en gemakkelijk ook in bestaande woonvoorzieningen kunnen worden geplaatst.

Wijkverpleging en verzorging herkennen het beeld vast wel: brandplekken in kleding en meubels bij verstokte rokers en liefhebbers van kaarsjes, mensen die steeds onvoorzichtiger worden met roken en vuur. Deze brandplekken zijn vaak signalen van brandrisico. In die situaties biedt de Q-Fog mobiele watermist sprinkler uitkomst. De installatie kan bij die mensen worden geplaatst die een niet te vermijden groter risico op brand hebben. Het in Krimpen aan den IJssel gevestigde bedrijf Nater Gas en Vloeistofsystemen treedt op als dealer van de Zweedse fabrikant.

Kwartier lang blussen

De Q-Fog bevat een waterreservoir van 130 liter, waarmee op vol vermogen een kwartier lang continu kan worden geblust. ln principe is het systeem qua capaciteit berekend op een ruimte van vijf bij vijf meter maar in de praktijk kunnen ook iets grotere ruimten nog effectief worden beveiligd. De unit wordt geactiveerd door een brandmelder die niet alleen reageert op rook, maar ook op snelle stijging van temperatuur. Zo wordt voorkomen dat het apparaat afgaat als er bijvoorbeeld een tosti aanbrandt. Ongewenste activeringen zijn bij de vooral in de Scandinavische landen geplaatste units nog niet voorgekomen. Met één unit kunnen maximaal drie ruimten worden beveiligd. Behalve de nozzle in de unit zelf kunnen met hogedrukleidingen ook nozzles in twee andere ruimten worden geplaatst, gekoppeld aan een eigen multi-criteriamelder. Er kan echter maar één nozzle tegelijk worden geactiveerd. De voordelen van een mobiele watermistunit zijn volgens importeur Willem Nater evident: 'Het is een compact apparaat met grote bluskracht door de extreem fijne waternevel die zich gemakkelijk in de brandruimte verspreidt. Daarnaast is het waterverbruik aanmerkelijk lager dan bij een traditionele woningsprinkler en is dus ook de wateroverlast veel minder. Daar komt nog bij dat het een voorziening is die gemakkelijk kan worden verplaatst. Een punt van aandacht is wel het waarborgen van een betrouwbare stroomvoorziening. Het apparaat werkt op 10 tot 16 ampère. In een aantal gevallen kan aanpassing van de elektrische installatie nodig zijn.'  

Geteste en bewezen werkzame brandbescherming

Na een inspectie en live-test heeft het onafhankelijke inspectiebureau R2B voor het Q-Fog watermist systeem in het UFO-Restaurant een 'Verklaring van bedrijfsvaardig brandbeveiligingssysteem' afgegeven. Het Q-Fog basismodel geeft een geteste en bewezen werkzame brandbescherming voor een kamer met een inhoud van 60 m3. Bij een plafondhoogte van 2.40 m geeft dit een beschermd oppervlak van 25m². Bij optimalisering van een aantal variabelen zoals de vorm van de ruimte, plaatsing van de nozzle, plafondhoogte en ventilatie is een nog grotere ruimte met één Q-Fog nozzle te beschermen.

De techniek vult de kamer met zeer kleine zwevende waterdruppeltjes, die de brand en hittestraling effectief bestrijden, terwijl de waterschade tot een minimum beperkt blijft. Q-Fog vereist geen permanente installatie. 'Het investeringsbedrag ligt dan ook beduidend lager in vergelijking met dat van een vaste sprinklerinstallatie.' 

Ook interessant