Zoeken
Menu
Draadloze systemen verhogen brandveiligheid monumentale panden Foto: Shutterstock

Voor het verhogen van veiligheid in gebouwen wordt niet altijd direct gedacht aan draadloze nevenindicator. Toch kan dit product helpen om mensen niet in gevaar te brengen. Wanneer er brand is in een pand, kan een draadloze nevenindicator aantonen in welke ruimte de brand woedt. Het nieuwe product, dat door het bedrijf Hertek is gelanceerd, heeft de naam XPander gekregen.

De nieuwe nevenindicator is een oplossing voor monumentale panden, panden met glasconstructies of asbest omdat er vaak geen lusbekabeling mogelijk is. “Voor deze buitengewone situaties biedt Hertek vanaf heden de XPander draadloze nevenindicator aan,  onderdeel van de XPander oplossing.” De indicator licht op wanneer er brand is in de ruimte er achter waardoor medewerkers, gasten en bedrijfsmiddel worden beschermd. “De draadloze nevenindicator borgt de veiligheid binnen een pand, doordat men weet in welke ruimte er brand is en er snel actie genomen kan worden. Het is een betrouwbare, beproefde oplossing, eenvoudig te installeren en te configureren,” gaat de leverancier verder.

Bekabeling niet altijd mogelijk

Voordeel van het draadloze product is dat het een oplossing biedt waar bekabeling niet mogelijk is. Gijsbert Jongeneel van Hertek ziet veel mogelijkheden: “Wanneer een traditioneel brandmeldsysteem met kabels niet mogelijk is, dan is ons draadloos brandmeldsysteem XPander dé oplossing. Met de draadloze nevenindicator zijn organisaties verzekerd van een draadloze totaaloplossing om veiligheid in hun gebouw te borgen.” De gebruikers beschikken met de XPander over één draadloze oplossing waar verschillende apparaten, zoals individuele melders, handbrandmelders, signaalgevers en input/output modules, met elkaar kunnen communiceren. Dit doen zij met de Penta brandmeldlus via radiosignalen.

Certificering

De XPander draadloze nevenindicator voldoet aan de Europese norm EN54-25 voor draadloze brandmeldsystemen. “XPander garandeert een hoge betrouwbaarheid voor de overdracht van radiosignalen, zodat geen enkele melding wordt gemist. De omgeving bepaalt het aantal benodigde zenders. Om optimale veiligheid te bieden, voeren wij van te voren een meting uit om zeker te weten dat alle elementen bereik hebben.”

Ook interessant