Zoeken
Menu
Vr-bril moet brandweer helpen bij dikke rook Foto: Shutterstock

In het geval van een brand met veel rook, is het moeilijk voor de brandweer om te navigeren. Verlichting werkt vaak maar minimaal. Om de brandweer in zulke situaties te helpen, heeft het Amerikaanse bedrijf Qwake een virtual reality (VR) bril ontwikkeld. Hiermee kunnen de brandweerlieden door de rook ‘kijken’.

Het grote voordeel van de vr-bril is dat de brandweermannen sneller door een gebouw kunnen manoeuvreren, sneller slachtoffers kunnen bereiken en ook weer sneller naar buiten kunnen gaan. Volgens het Amerikaanse bedrijf gaat dit met de nieuwe vr-bril vijf keer sneller. Deze efficiëntie kan levens redden.  

Hoe werkt het

Het geheim van de bril is dat deze is uitgevoerd met een warmtecamera, toxiciteitsensoren en randdetectie. Daarbij is de bril anders dan een ‘normale’ vr-bril. De brandweerlieden kunnen er namelijk doorheen kijken zodat ze de daadwerkelijke omgeving kunnen zien en op hetzelfde moment worden geholpen door een outlinetekening van de omgeving die wordt weergegeven op een augmented reality (AR) display. Plekken die heel heet zijn, krijgen een rode kleur zodat de brandweerlieden weten waar het extra gevaarlijk is. 

Gebruik van de bril

De noviteit wordt al gebruikt door sommige Amerikaanse brandweerlieden. Of de Nederlandse brandweer ook over gaat stappen, is niet bekend. 

Ook interessant