Zoeken
Menu
De voordelen van thermografisch onderzoek Foto: Shutterstock

Wanneer Koning Winter zijn intrede doet en het flink sneeuwt, is precies te zien welke woningen niet helemaal goed geïsoleerd zijn. Op de daken van deze huizen is haast geen vlokje sneeuw te bekennen. Wanneer het niet zo winters is buiten, kan warmteverlies eenvoudig achterhaald worden dankzij thermografisch onderzoek.

Thermografisch onderzoek is overigens niet alleen heel handig bij het achterhalen van isolatieproblemen, maar wordt ook gebruikt bij vocht- en tochtgebreken. Met behulp van thermografie speuren installateurs naar mogelijke risico’s op lekkage, warmtelekken en zogenaamde koudebruggen, die zorgen voor een onaangename temperatuur en/of tocht. Dankzij dit onderzoek komen consumenten er simpelweg achter waarom een huis koud blijft ondanks stoken en ontdekken ze waarom de energierekening onnodig hoog is.

Warmtemeter

Installateurs voeren thermografisch onderzoek uit met een warmtemeter. Met een infraroodcamera ontdekken ze de zwakke plekken van het gebouw of woning. Op deze manier lokaliseren ze frames in de muur, ontdekken eventuele schimmels, wordt verouderde of ontbrekende isolatie blootgelegd en kan warmtelekkage door dakpannen voorkomen worden.

Voordelen

Thermografisch onderzoek heeft veel voordelen. Met thermografie is het mogelijk om op het oog onzichtbare gebreken in het totale pand feilloos te achterhalen. Zonder hak- en breekwerk kunnen leidingen in vloeren en wanden opgespoord worden. Het is een relatief goedkoop en eenvoudig onderzoek, wat maar weinig tijd in beslag neemt. 

Ook interessant